Γλώσσες προγραμματισμού και πλαίσια που πρέπει να μάθετε το 2016

Η τάση των γλωσσών προγραμματισμού και των πλαισίων για το 2016 φαίνεται να οδεύει περισσότερο στην ανάπτυξη του frontend σε σχέση με την ανάπτυξη backend. Παρακάτω είναι απλώς μια απλοποιημένη λίστα με αυτά που πρέπει να προσέξετε και να εξετάσετε το ενδεχόμενο να βελτιώσετε τις γνώσεις σας.

Γλώσσες και πλατφόρμες

Η PHP 7 είναι η πιο πρόσφατη έκδοση της PHP. Μεγάλοι ιστότοποι όπως το Facebook, η Google και η Apple χρησιμοποιούν PHP. Η PHP 7 είναι επίσης δύο φορές πιο γρήγορη από την προηγούμενη έκδοση 5.6 – αυτό θα έχει τεράστια βελτίωση σε συστήματα CMS όπως το WordPress και το Drupal.

Η JavaScript έχει επίσης μια νέα ενημέρωση που ονομάζεται ES2015 (προηγουμένως ES5). Μερικοί απίστευτοι ιστότοποι που χρησιμοποιούν JavaScript είναι τα Lost Worlds Fairs και Cascade Brewery Co.

Η Python 3.5 κυκλοφόρησε το 2015 με μερικά juicy χαρακτηριστικά όπως το Asyncio. Σχεδόν όλες οι βιβλιοθήκες είναι διαθέσιμες για την Python 3, επομένως ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να αναβαθμίσετε τη βάση κώδικα παλαιού τύπου τώρα.

Το Node.js διαθέτει το μεγαλύτερο οικοσύστημα βιβλιοθηκών ανοιχτού κώδικα στον κόσμο. Το Node.js είναι πάντα μια καλή επιλογή μελέτης και με την έκδοση μακροπρόθεσμης υποστήριξης, παρέχει πρόσθετη σταθερότητα στο μέλλον. Το LinkedIn και η Walmart χρησιμοποιούν ορισμένες πτυχές του Node.js στους ιστότοπούς τους.

Η Swift 2 κυκλοφόρησε νωρίτερα φέτος και αναπτύσσεται ραγδαία (είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη γλώσσα προγραμματισμού στην ιστορία!). Είναι ανοιχτού κώδικα και έχει ήδη μεταφερθεί σε Linux, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πλέον δυνατή η δημιουργία backends και λογισμικού από την πλευρά του διακομιστή. Είναι κατασκευασμένο από την Apple (όχι τη granny smith apple) και έχουν μεγάλα σχέδια γι ‘αυτό, οπότε καλό θα ήταν να το προσέξετε καθώς αυξάνεται η δημοτικότητα.

Το HTML5 είναι το τελευταίο και σίγουρα όχι το λιγότερο. Είναι αυτό που πρέπει να προσέξεις! Το YouTube άλλαξε από Flash σε HTML5 φέτος και οι εξαγωγές του Adobe Animate είναι πλέον προεπιλεγμένες σε HTML5. Είναι επίσης μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες τάσεις εργασίας στο indeed.com, κάτι που δείχνει τη δημοτικότητά του. Η HTML5 είναι πιθανώς μια από τις καλύτερες μακροπρόθεσμες γλώσσες για μελέτη μέσα στα επόμενα 3 χρόνια. Μερικοί ιστότοποι που χρησιμοποιούν HTML5 είναι οι Ford, Peugeot και Lacoste – είναι πραγματικά υπέροχοι.

Frontend Frameworks (CSS Frameworks)

Αυτά τα πλήρη πλαίσια προσφέρουν λειτουργίες όπως εικονίδια και άλλα επαναχρησιμοποιήσιμα στοιχεία για πλοήγηση, σύνολα φορμών, τυπογραφία με στυλ, κουμπιά, popover, ειδοποιήσεις και άλλα.

Το Bootstrap έγινε πολύ δημοφιλές το 2015 και αυτή η δημοτικότητα πρόκειται να αυξηθεί μόνο το 2016 καθώς μετατρέπεται σε πρότυπο ανάπτυξης ιστού. Η έκδοση 4 θα κυκλοφορήσει σύντομα και θα ενσωματωθεί στο SASS. Είναι αρκετά εύκολο στην εκμάθηση και συνοδεύεται από μερικές προσεγμένες επεκτάσεις και παραδείγματα.

Το Foundation είναι μια εναλλακτική λύση στο Bootstrap. Το 2015 κυκλοφόρησαν την έκδοση 6, η οποία εστιάζει στην αρθρωτή διάταξη, ώστε να μπορείτε να συμπεριλάβετε μόνο τα κομμάτια που χρειάζεστε για ταχύτερο χρόνο φόρτωσης και είναι επίσης κατασκευασμένη με SASS.

Το Skeleton είναι ένα σέξι (δεν υπάρχει άλλη λέξη για να το εξηγήσω) boilerplate για γρήγορη ανάπτυξη, φιλική προς το κινητό. Το Skeleton είναι μια μικρή συλλογή αρχείων CSS που σας βοηθούν να αναπτύξετε γρήγορα και όμορφα ιστότοπους που φαίνονται απίστευτοι σε όλα τα μεγέθη οθόνης.

Πλαίσια υποστήριξης

Τα πλαίσια υποστήριξης ή τα επίπεδα εφαρμογών είναι ο «εγκέφαλος» του ιστότοπου. Είναι το πώς λειτουργεί ο ιστότοπος και η λογική πίσω από αυτό. Αναπτύσσετε τον «εγκέφαλο» ενώ στο Frontend, δημιουργείτε το «πρόσωπο».

Ανάλογα με τη γλώσσα που προτιμάτε, υπάρχουν πολλές επιλογές. Παρακάτω είναι μια λίστα με μερικές γλώσσες με μερικά από τα πλαίσια τους:

PHP: Symfony, Zend, Laravel, Slim, Codeigniter και CakePHP

Node.js: Express, Hapi, Sails.js και Total.js

JavaScript: Angular.js, Vue.js, Polymer, React και Ember.js

Ruby: Rails and Sinatra

Java: Play, Spring και Spark

Python: Django and Flask

Τα πλαίσια μπορεί να είναι πολύ χρήσιμα, αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα είναι χρήσιμα για εσάς. Τελικά, είναι η απόφαση του προγραμματιστή για το αν θα χρησιμοποιήσει ή όχι ένα πλαίσιο. Αυτό θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες ανάλογα με το τι θέλετε να επιτύχετε. Περάστε από κάθε πλαίσιο και δείτε εάν ευθυγραμμίζεται με αυτό που θέλετε να επιτύχετε προτού αρχίσετε να το χρησιμοποιείτε.

CMS (συστήματα διαχείρισης περιεχομένου)

Αυτό το άρθρο δεν θα ήταν πλήρες χωρίς να αναφερθούν 2 δημοφιλή CMS όπως το WordPress και το Drupal. Και τα δύο είναι γραμμένα σε PHP και με τη νέα έκδοση PHP 7, είναι ακόμα πιο γρήγορη.

Το WordPress έχει εξελιχθεί από ένα στεγνό CMS ιστολογίου σε ένα πλήρως ανεπτυγμένο CMS/Πλαίσιο με πρόσθετα που καθιστούν σχεδόν τα πάντα δυνατά. Χιλιάδες προγραμματιστές κερδίζουν τα προς το ζην ως προγραμματιστές WordPress δημιουργώντας premium θέματα ή πρόσθετα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το WordPress ως backend API REST.

Το Drupal 8 κυκλοφόρησε το 2015. Χρησιμοποιεί τα πακέτα Symfony 2, Composer και τη μηχανή προτύπων Twig. Μερικοί ιστότοποι που λειτουργούν στο Drupal είναι: Johnson & Johnson, BBC Store και World Economic Forum. Το Drupal είναι ιδανικό για ιστότοπους με μεγάλο περιεχόμενο.

Εάν αμφιβάλλετε για το τι να αφιερώσετε χρόνο σπουδάζοντας το 2016, έχουμε φτιάξει μια λίστα με 5 πλαίσια στα οποία πιστεύουμε ότι πρέπει να επενδύσετε τον χρόνο σας:

  1. Bootstrap
  2. Angular.js
  3. Ruby on Rails
  4. HTML5
  5. Laravel

Ως 6η σύσταση, σας συνιστούμε να προσθέσετε το Git στη λίστα σας με το τι πρέπει να μάθετε το 2016. Αυξάνεται σαν τρελό και θα αυξηθεί μόνο σε δημοτικότητα. Εταιρείες όπως η Google, το Facebook, η Microsoft, το Twitter και το LinkedIn κάνουν χρήση του Git.

Αυτή είναι μόνο μια σύντομη περίληψη των γλωσσών προγραμματισμού και των πλαισίων που πιστεύουμε ότι πρέπει να μάθετε το 2016. Φυσικά υπάρχουν εκατοντάδες άλλες γλώσσες και πλαίσια εκεί έξω, αλλά ελπίζω ότι αυτό ήταν χρήσιμο για εσάς.Source by Kyle Prinsloo

Σχολιάστε