Εξερευνώντας την ιστορία του ελέγχου και του προγραμματισμού του νου

Όποιος έχει αναρωτηθεί ποτέ πώς μπορεί να χειραγωγηθεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να ανακαλύψει πολλές πληροφορίες για το θέμα. Αμέτρητοι άνθρωποι αισθάνονται ότι η ιστορία πίσω από τη χειραγώγηση της σκέψης είναι συναρπαστική. Ενώ πολλά άτομα μπορεί να απορρίψουν το θέμα ως επιστημονική φαντασία, πολλοί άλλοι πιστεύουν ότι η χειραγώγηση της σκέψης έχει χρησιμοποιηθεί από διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες σε χώρες σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, ορισμένα θρησκευτικά κινήματα και λατρείες μπορεί να έχουν ασκήσει μεταρρύθμιση της σκέψης.

Εάν ένα άτομο πρόκειται να κατανοήσει την έννοια της μεταρρύθμισης της σκέψης, είναι πιθανώς μια καλή ιδέα να εξετάσει το θέμα σε βάθος. Η διερεύνηση της ιστορίας του ελέγχου του νου και του προγραμματισμού είναι ένας τρόπος για να ξεκινήσετε μια τέτοια έρευνα. Υπάρχουν πολλές πληροφορίες που αξίζει να εξεταστούν, σχετικά με το πώς μπορεί να έχει αναπτυχθεί η χειραγώγηση της σκέψης. Είναι επίσης ενδιαφέρον να εξετάσουμε πώς η μεταρρύθμιση της σκέψης μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί από διάφορα άτομα, φορείς και ομάδες.

Ένας όρος που χρησιμοποιείται συνήθως σε σχέση με αυτό το θέμα είναι η λέξη, πλύση εγκεφάλου. Η προέλευση της λέξης, πλύση εγκεφάλου, μπορεί να εντοπιστεί σε ένα άρθρο που γράφτηκε το 1950, από τον Έντουαρντ Χάντερ. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε σε ένα άρθρο σε σχέση με τη μεταρρύθμιση της σκέψης, η οποία μπορεί να είχε εφαρμοστεί από την κινεζική κυβέρνηση σε ορισμένα άτομα, όπως το αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό που κρατήθηκε αιχμάλωτος. Τέτοιοι κρατούμενοι μπορεί να συμμορφώνονταν με τις απαιτήσεις που είχαν εφαρμόσει οι απαγωγείς τους. Είναι πιθανό αυτή η συμπεριφορά να αποδοθεί σε πλύση εγκεφάλου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι κρατούμενοι έγιναν πιστοί στην κινεζική κυβέρνηση, αντί στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση της Κορέας έκανε πλύση εγκεφάλου σε Αμερικανούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας. Ωστόσο, ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών αρνήθηκε επίσημα ότι αυτό είναι αλήθεια, αφού πολλή έρευνα για το θέμα δεν παρήγαγε στοιχεία ότι χρησιμοποιήθηκε τέτοια πλύση εγκεφάλου. Το επίσημο συμπέρασμα για αυτό το θέμα φαίνεται να είναι ότι η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας δεν χρησιμοποίησε μια τέτοια τεχνική σε Αμερικανούς αιχμαλώτους πολέμου.

Το 1950, η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών είναι γνωστό ότι ανέπτυξε το δικό της πρόγραμμα πλύσης εγκεφάλου. Αυτή η ενέργεια ήταν απάντηση στο γεγονός ότι και άλλες κυβερνήσεις πειραματίζονταν με αυτή τη διαδικασία. Σε μια προσπάθεια να παραμείνει ανταγωνιστική στον τομέα της μεταρρύθμισης της σκέψης για τους αιχμαλώτους, η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών, η οποία συνήθως αναφέρεται ως CIA, διερεύνησε το θέμα της πλύσης εγκεφάλου. Πολλά άτομα πιστεύουν ότι η έρευνα διεξήχθη σε κρυφό επίπεδο από τη CIA για δεκαετίες.

Οι κυβερνητικές υπηρεσίες δεν είναι σίγουρα οι μόνες οντότητες που είναι γνωστό ότι έχουν πειραματιστεί με την πλύση εγκεφάλου. Διάφορες θρησκευτικές ομάδες και λατρείες έχουν επίσης χρησιμοποιήσει τη μεταρρύθμιση της σκέψης ως τρόπο χειραγώγησης των ανθρώπων. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι λατρείες και τα θρησκευτικά κινήματα έχουν εφαρμόσει τη χειραγώγηση της σκέψης από τη δεκαετία του 1960. Μια κοινή μέθοδος μεταρρύθμισης της σκέψης που χρησιμοποιείται για τη χειραγώγηση σε πνευματικό επίπεδο είναι η αποσύνδεση των ανθρώπων από τους φίλους, την οικογένεια και τους συναδέλφους τους. Κάνοντας αυτό, οι ηγέτες και τα άλλα μέλη μιας λατρείας μπορούν να χειραγωγήσουν τους ανθρώπους πολύ πιο εύκολα από ό,τι θα μπορούσαν, αν τα άτομα ήταν σε στενή επαφή με τους ανθρώπους που τους ενδιαφέρουν.

Ένα βιβλίο με τίτλο Cults in Our Midst, το οποίο γράφτηκε από τη Margret Singer σε συνεργασία με την Janja Lalich, περιγράφει τα έξι βασικά βήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την άσκηση μεταρρύθμισης της σκέψης. Υπάρχουν έξι συνθήκες που μπορούν να κάνουν ένα άτομο επιρρεπές στη μεταρρύθμιση της σκέψης. Το πρώτο βήμα είναι να διασφαλιστεί ότι ένα άτομο δεν γνωρίζει ότι συμβαίνει κάτι ύποπτο. Το δεύτερο βήμα περιγράφει τη δημιουργία ενός φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος που είναι πλήρως χειραγωγημένο και απομονωμένο. Το τρίτο βήμα είναι να κάνετε το άτομο που χειραγωγείται να αισθάνεται ανίσχυρο. Το τέταρτο βήμα είναι η χειραγώγηση μέσω της τιμωρίας και της ανταμοιβής, προκειμένου να αποσυνδεθεί το άτομο από την προηγούμενη συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής. Το πέμπτο βήμα περιλαμβάνει την εφαρμογή της ανταμοιβής και της τιμωρίας ως μέθοδος για να κάνετε την ομάδα και τα ιδανικά της να φαίνονται πολύ ελκυστικά. Το έκτο και τελευταίο βήμα είναι να ασκήσετε απόλυτη εξουσία πάνω στο άτομο που χειραγωγείται από τη λατρεία.

Ο Έντουαρντ Μπερνέις, ο οποίος ζούσε στο μεγαλύτερο μέρος του εικοστού αιώνα, σημείωσε μεγάλη πρόοδο στην εξερεύνηση της μεταρρύθμισης της σκέψης. Ο Edward Bernays ήταν ανιψιός του Sigmund Freud. Ο κ. Bernays πίστευε ότι η χειραγώγηση της σκέψης ήταν μια ουσιαστική λειτουργία σε οποιαδήποτε κοινωνική δομή. Ο Edward Bernays χρησιμοποίησε αυτό το είδος χειραγώγησης για να εκτελέσει πολλές εκστρατείες μάρκετινγκ και δημοσίων σχέσεων. Ο κ. Bernays διεξήγαγε μια επιτυχημένη εκστρατεία για να χειραγωγήσει τους Αμερικανούς ώστε να πιστεύουν ότι το σαπούνι Ivory ήταν καλύτερο από άλλα σαπούνια. Διεξήγαγε επίσης μια εκστρατεία που χρησιμοποίησε το φεμινιστικό κίνημα για να προωθήσει τα τσιγάρα. Ο βαθμός στον οποίο κατάφερε να χρησιμοποιήσει τη μεταρρύθμιση της σκέψης είναι εντυπωσιακός, και μάλιστα δημιούργησε προπαγάνδα που χρησιμοποιήθηκε για να ανατρέψει την κυβέρνηση της Γουατεμάλας.

Αν και πολλά άτομα πιστεύουν ότι η μεταρρύθμιση της σκέψης έχει χρησιμοποιηθεί μόνο με αρνητικούς τρόπους, πολλοί άλλοι πιστεύουν ότι η τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να επιτευχθούν θετικά πράγματα. Η ύπνωση θεωρείται από ορισμένους ως μια μορφή χειραγώγησης της σκέψης και πολλοί άνθρωποι έχουν εφαρμόσει την ύπνωση για να αλλάξουν τα ανθυγιεινά πρότυπα συμπεριφοράς. Η ύπνωση έχει χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα, να χάσουν βάρος, να αλλάξουν επαγγελματικούς δρόμους και να εξερευνήσουν την προσωπική ολοκλήρωση. Η ύπνωση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αλλαγή των σφαλμάτων σκέψης, τη διαχείριση του θυμού και την ελαχιστοποίηση του άγχους. Πολλά άτομα έχουν γνωρίσει μεγάλη επιτυχία με την ύπνωση, επομένως μπορεί να είναι πιθανό ότι η χειραγώγηση της σκέψης μπορεί να χρησιμοποιηθεί με θετικό τρόπο.

Η καθοδηγούμενη εικόνα είναι μια άλλη τεχνική που θα μπορούσε να περιγραφεί ως χειραγώγηση της σκέψης. Αυτή η τεχνική εκτελείται συχνά σε ένα συμβουλευτικό γραφείο και ένας σύμβουλος συνήθως βοηθά έναν πελάτη στην εφαρμογή της. Αυτή η τεχνική μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να μετατρέψει τα μοτίβα αρνητικής σκέψης σε θετικά. Ως αποτέλεσμα αυτού, ένα άτομο μπορεί να είναι σε θέση να αλλάξει μια ποικιλία από συνήθειες και σκέψεις που ήταν επιζήμιες για τη σωματική, ψυχική ή συναισθηματική ευεξία.

Η έννοια της μεταρρύθμισης της σκέψης δεν είναι σίγουρα καινούργια, αλλά είναι τόσο συναρπαστική σήμερα όσο ήταν όταν πρωτοπαρουσιάστηκε στο ευρύ κοινό. Η διερεύνηση του θέματος της πλύσης εγκεφάλου είναι πιθανότατα ένα ευεργετικό πράγμα για σχεδόν οποιονδήποτε να κάνει. Οι άνθρωποι που είναι εντυπωσιασμένοι μπορεί να θέλουν να μάθουν για τη μεταρρύθμιση της σκέψης, επομένως δεν χειραγωγούνται παρά τη θέλησή τους κάποια στιγμή στη ζωή τους. Όσοι επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τη χειραγώγηση της σκέψης, προκειμένου να βελτιώσουν τον εαυτό τους και τη ζωή τους, μπορούν να βρουν ένα ευρύ φάσμα επαγγελματιών για να τους βοηθήσουν σε μια τέτοια προσπάθεια.Source by Felicia Ransome-Stoute

Σχολιάστε