Καλώς ήρθατε στην πόλη Χο Τσι Μινχ!

Η πόλη Χο Τσι Μινχ είναι η μεγαλύτερη πόλη στο Βιετνάμ. Το κέντρο της πόλης βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Σαϊγκόν, 37 μίλια (60 χιλιόμετρα) από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και 1.094 μίλια (1.760 χιλιόμετρα) νότια του Ανόι, της πρωτεύουσας του Βιετνάμ.

Την τελευταία δεκαετία, το Βιετνάμ βελτιώνει τη νομική του υποδομή, τα τραπεζικά του συστήματα και το συνολικό οικονομικό και κοινωνικό του περιβάλλον. Στις 11 Ιανουαρίου 2007, η χώρα έγινε το 150ο μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Σήμερα, η τοπική επιχειρηματική κοινότητα είναι τόσο ενθουσιώδης για την ανάπτυξη και τις μελλοντικές δυνατότητες της χώρας όσο και οι ξένοι επενδυτές. Στην πραγματικότητα, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στο Βιετνάμ αναμένεται να φτάσουν τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2008, που είναι υπερδιπλάσιο από την ίδια περίοδο του 2007.

Η πόλη Χο Τσι Μινχ είναι ο οικονομικός κόμβος του Βιετνάμ με περισσότερες από 300.000 επιχειρήσεις σε βιομηχανίες όπως η τεχνολογία, τα ηλεκτρονικά και οι κατασκευές. Είναι μια πόλη με γρήγορους ρυθμούς που αναπτύσσεται ραγδαία τόσο ως προς τη βιομηχανία της όσο και ως προς τον πληθυσμό της. Η ζωντανή κουλτούρα και η ιστορική ατμόσφαιρα της πόλης – σε συνδυασμό με ένα αισιόδοξο εργατικό δυναμικό (πολλοί από τους οποίους δεν έχουν άμεσες αναμνήσεις από τον πόλεμο με την Αμερική που τελείωσε το 1975) – έχουν εκτοξεύσει την πόλη σε μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ασία.

Η μητροπολιτική περιοχή, η οποία αποτελείται από το κέντρο της πόλης και τις γύρω πόλεις, φιλοξενεί περισσότερους από 9 εκατομμύρια ανθρώπους, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη μητροπολιτική περιοχή στο Βιετνάμ και την Ινδοκίνα. Περπατώντας στους δρόμους του Χο Τσι Μινχ, αποκτά κανείς μια αίσθηση του μοντέρνου που αναμιγνύεται με την παραδοσιακή ασιατική ατμόσφαιρα.

Η τοπική γλώσσα είναι τα βιετναμέζικα, αλλά τα αγγλικά ομιλούνται σχεδόν παντού. Όλα τα ξένα εστιατόρια έχουν αγγλόφωνο προσωπικό και οι περισσότεροι οδηγοί ταξί μιλούν λίγα αγγλικά. Οι πινακίδες του δρόμου και των καταστημάτων είναι στα βιετναμέζικα. Η εκμάθηση τουλάχιστον λίγων βιετναμέζων θα κάνει τη ζωή πιο εύκολη και οι προσπάθειες για να γίνει αυτό θα εκτιμηθούν από τους ντόπιους.

Όλοι οι ξένοι επισκέπτες πρέπει να λάβουν Visa. Ένας αλλοδαπός που έρχεται να ζήσει και να εργαστεί στο Βιετνάμ συνήθως λαμβάνει βίζα μέσω του χορηγού του οργανισμού. Για βίζα εργασίας τριών ή έξι μηνών, θα πρέπει να προσκομίσετε ένα διαβατήριο και μια πρόσκληση ή επιστολή ανάθεσης. Το διαβατήριο με σχετική βίζα είναι το πιο σημαντικό έγγραφο για έναν αλλοδαπό στο Βιετνάμ. Συνιστάται όλοι οι επισκέπτες να εγγραφούν στο τοπικό προξενείο ή στην πρεσβεία τους κατά την άφιξή τους στην πόλη Χο Τσι Μινχ.

Το τοπικό νόμισμα είναι το ντονγκ του Βιετνάμ (VND). Το dong διατίθεται σε χαρτονομίσματα και κέρματα, τα οποία κυμαίνονται από 200 έως 500.000 VND. Συνιστάται να πάρετε δολάρια ΗΠΑ στο Βιετνάμ και να τα ανταλλάξετε κατά την άφιξη. Τα δολάρια ΗΠΑ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να αλλάξουν, αν και το dong είναι ο πιο συχνά χρησιμοποιούμενος τρόπος πληρωμής για καθημερινές αγορές, όπως είδη παντοπωλείου. Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις δέχονται πιστωτικές κάρτες, αλλά θα επιβάλλουν χρέωση υπηρεσιών 3-5%. Οι μικρότερες τοπικές αγορές δέχονται μόνο μετρητά.

Υπάρχουν πολλές ξένες τράπεζες στην πόλη Χο Τσι Μινχ και οι λογαριασμοί ανοίγονται εύκολα. Οι περισσότερες τράπεζες είναι ανοιχτές από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8 π.μ. έως τις 3 μ.μ. Υπάρχουν αυτόματες ταμειακές μηχανές (ΑΤΜ) διαθέσιμες όλο το εικοσιτετράωρο σε όλη την πόλη Χο Τσι Μινχ.

Για τους ομογενείς που αναζητούν στέγη στην πόλη Χο Τσι Μινχ, η εγγύτητα στα σχολεία και ο βαθμός ασφάλειας είναι τα πιο σημαντικά ζητήματα. Οι περισσότεροι εκπατρισμένοι επιλέγουν να ζήσουν σε κοινότητες ομογενών. Μέσα στην πόλη Χο Τσι Μινχ υπάρχει ένας συνδυασμός από παλιότερες, γαλλικού στιλ βίλες και μοντέρνα διαμερίσματα με υπηρεσία καθαρισμού. Οι ομογενείς που αναζητούν να ζήσουν σε σπίτια τείνουν να ζουν έξω από την πόλη, όπου υπάρχουν μεγαλύτερες βίλες με περίτεχνους κήπους και πισίνες. Τα διεθνή σχολεία βρίσκονται επίσης σε αυτές τις περιοχές έξω από την κύρια πόλη. Οι εκπατρισμένοι συνήθως νοικιάζουν τα σπίτια τους. Οι συμφωνίες ενοικίασης απαιτούν προκαταβολή ίση με μίσθωμα τριών μηνών και ο ενοικιαστής θα πρέπει να πληρώσει ενοίκιο έξι μηνών εκ των προτέρων.

Τα κοινόχρηστα είναι επιπλέον και θα πρέπει να πληρωθούν χωριστά και συνήθως με μετρητά. Τα επιπλωμένα σπίτια είναι διακοσμημένα για να ταιριάζουν στο γούστο του ιδιοκτήτη και τέτοια στυλ μπορεί να μην αρέσουν στον τυπικό εκπατρισμένο. Μερικές φορές είναι δυνατό και γίνεται όλο και πιο συνηθισμένο να διαπραγματεύεστε με τους ιδιοκτήτες μη επιπλωμένων ακινήτων και να αγοράζετε έπιπλα σύμφωνα με το δικό σας γούστο, ανάλογα με τη διάρκεια της μίσθωσης.

Η πόλη Χο Τσι Μινχ δεν είναι, συνολικά, μια επικίνδυνη πόλη. Ωστόσο, οι μικροκλοπές και οι διαρρήξεις σε σπίτια αφορούν πολλούς ομογενείς. Ένα σύστημα ασφαλείας στο σπίτι δεν είναι πολύ ακριβό και συνιστάται.

Τα διεθνή σχολεία είναι πολύ δημοφιλή στους ομογενείς της Πόλης Χο Τσι Μιν. Τα βρετανικά, αυστραλιανά, γαλλικά, ιαπωνικά και κορεατικά διεθνή σχολεία είναι όλα διαθέσιμα, αλλά μπορεί να είναι αρκετά ακριβά. Υπάρχουν πολλά για να διαλέξετε, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να εξασφαλίσετε μια θέση. Το British International School και το International School of Ho Chi Minh City έχουν προσχολικά προγράμματα. Η σχολική χρονιά ξεκινά στα τέλη Αυγούστου και τελειώνει στις αρχές Ιουλίου.

Το νερό στην πόλη Χο Τσι Μινχ δεν είναι κατάλληλο για κατανάλωση από τη βρύση, αλλά είναι περισσότερο από ασφαλές για το βούρτσισμα των δοντιών και τον καθαρισμό των πιάτων. Το εμφιαλωμένο πόσιμο νερό παραδίδεται στο σπίτι ή αγοράζεται από κατάστημα. «Φαρμακείο» στα βιετναμέζικα είναι «Nha Thuoc Tay» και μπορούν να βρεθούν σε όλη την πόλη. Η βιετναμέζικη λέξη για τον «γιατρό» είναι «Bac Si».

Συνιστάται στους ταξιδιώτες στο Βιετνάμ να κάνουν ποικίλα εμβόλια όπως ηπατίτιδα Α και Β, ιαπωνική εγκεφαλίτιδα και τυφοειδής, εκτός από κάψουλες ελονοσίας. Οι επισκέπτες θα πρέπει να φέρουν μια επιπλέον προμήθεια συνταγογραφούμενων φαρμάκων, καθώς μπορεί να είναι δύσκολο να τα βρουν στο Βιετνάμ. Οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στην πόλη Χο Τσι Μινχ είναι περιορισμένες, αλλά βελτιώνονται συνεχώς με το άνοιγμα διεθνών κλινικών.

Υπάρχουν μερικοί ξένοι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης που έχουν διαφορετικά πράγματα να προσφέρουν. Αυτά περιλαμβάνουν το International SOS, την Κλινική Columbia Saigon και το Νοσοκομείο Φράνκο/Βιετνάμ. Εάν το εύρος της φροντίδας που απαιτείται είναι πέρα ​​από αυτό που προσφέρεται στα ξένα νοσοκομεία της πόλης Χο Τσι Μινχ, οι επισκέπτες μπορούν να εκκενωθούν στη Σιγκαπούρη ή την Ταϊλάνδη. Συνιστάται σε όλους τους επισκέπτες να ερευνούν αυτές τις πληροφορίες αμέσως μόλις μετακομίσουν στο νέο τους σπίτι.

Η ραγδαία ανάπτυξη της πόλης έχει δημιουργήσει αφόρητη κίνηση σε όλη την πόλη. Δεδομένου ότι οι νόμοι κυκλοφορίας δεν εφαρμόζονται αυστηρά και η εκπαίδευση του οδηγού είναι περιορισμένη, η υπομονή στους δρόμους είναι υποχρεωτική. Οι επισκέπτες που επιθυμούν να οδηγήσουν θα πρέπει να αποκτήσουν βιετναμέζικη άδεια οδήγησης. Συνήθως, οι εκπατρισμένοι έχουν το δικό τους αυτοκίνητο και οδηγό. Οι άνθρωποι οδηγούν στη δεξιά πλευρά του δρόμου. Η πόλη Χο Τσι Μινχ έχει λεωφορεία, αλλά έχει πολύ κόσμο.

Οι μοτοσικλέτες είναι μακράν η πιο κοινή μορφή μεταφοράς. Δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπεις ολόκληρες οικογένειες σε ένα μηχανάκι. Κάνουν απίστευτα δύσκολη τη διέλευση του δρόμου. Οι επισκέπτες πρέπει να έχουν την αυτοπεποίθηση για να βρουν ένα κενό στην κίνηση, να έρθουν σε επαφή με τα μάτια με τους οδηγούς που έρχονται από το αντίθετο, και να περάσουν αργά, πάντα περπατώντας προς τα εμπρός, να μην διστάζουν και να μην κάνουν πίσω.

Για να ταξιδέψετε έξω από την πόλη, υπάρχουν τρένα που βγαίνουν καθημερινά και υπάρχουν διαθέσιμα αυτοκίνητα ενοικίασης. Το να πάρετε ένα μίνι λεωφορείο είναι μια άλλη επιλογή. Αυτά είναι μικρά, κλιματιζόμενα και καθαρά.

Οι ομογενείς μπορεί να θέλουν να φέρουν μαζί τους τα αγαπημένα τους ρούχα επώνυμων σχεδιαστών, καλλυντικά και αθλητικά είδη – καθώς τα αυθεντικά προϊόντα είναι δύσκολο να βρεθούν στο Βιετνάμ. Υπάρχουν περισσότερες επιλογές όταν ψωνίζετε στην πόλη Χο Τσι Μινχ από ό,τι σε άλλες πόλεις. Για ρούχα ή παπούτσια μεγάλου μεγέθους, συνιστάται οι εκπατρισμένοι να φέρουν αρκετά ρούχα για να διαρκέσουν στη διαμονή τους. Η εύρεση ρούχων που ταιριάζει μπορεί να είναι πολύ δύσκολη, αν και η προσαρμοσμένη προσαρμογή είναι μια επιλογή.

Τα καταστήματα των εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων πουλάνε ξένα είδη. Οι τοπικές αγορές χρησιμοποιούνται για φρέσκα γαλακτοκομικά προϊόντα και προϊόντα όπου η διαπραγμάτευση είναι ο κανόνας. Είναι καλή ιδέα να μάθετε τους αριθμούς στα βιετναμέζικα και είναι καλύτερο να μην σας ενδιαφέρει πολύ ένα αντικείμενο. Όταν διαπραγματεύεται κανείς, θα πρέπει να κάνει μια προσφορά και να φύγει αν δεν γίνει αποδεκτή. Εάν ο πωλητής αλλάξει γνώμη, θα καλέσει το άτομο πίσω. Ένας καλός εμπειρικός κανόνας κατά τη διαπραγμάτευση είναι να δίνετε μια αντιπροσφορά της μισής τιμής που προσφέρθηκε αρχικά και στη συνέχεια να κάνετε παζάρια σε ένα μεσαίο σημείο. Επίσης, το χαμόγελο πάει πολύ!

Απομιμήσεις εμπορευμάτων – από τσάντες μέχρι μεταλλικό νερό – είναι παντού στην πόλη Χο Τσι Μινχ. Είναι καλύτερο να αγοράζετε τέτοια είδη από πολυκαταστήματα ή άλλους επίσημους λιανοπωλητές και όχι από πλανόδιους πωλητές. Για άλλα είδη οικιακής χρήσης, όπως υλικά καθαρισμού και έπιπλα σπιτιού, η αγορά Ben Thanh και η Diamond Plaza είναι δύο μέρη για να αναζητήσετε τέτοια είδη στην πόλη Χο Τσι Μινχ. Η αγορά Ben Thanh είναι το σπίτι όλων όσων θα μπορούσε να χρειαστεί κανείς, όπως ρούχα, παπούτσια, έπιπλα σπιτιού, αναμνηστικά καθώς και φρούτα, λαχανικά και μερικά άλλα πολύ ενδιαφέροντα τρόφιμα.

Οι σύζυγοι επιτρέπεται να εργαστούν, ωστόσο, η εύρεση εργασίας μπορεί να είναι δύσκολη. Επιπλέον, υπάρχουν επαγγελματικές ενώσεις ειδικά για γυναίκες. Για αναψυχή, η συμμετοχή σε ομάδα γκολφ και τένις είναι μια δημοφιλής επιλογή. Τα μπαρ και τα εστιατόρια είναι δημοφιλή στέκια. Εκτός από ομάδες εκπατρισμένων, λέσχες όπως οι International Ladies of Vietnam, Amicale des Francais (μια γαλλική ένωση) και διάφοροι επιχειρηματικοί οργανισμοί είναι πολύ δημοφιλείς.

Το να παίζετε ή να παρακολουθείτε αθλήματα, να ταξιδεύετε σε τοπικές παραλίες και να κάνετε ιππασία με καρότσια είναι επίσης από τις αγαπημένες εκτροπές της πόλης για τα παιδιά. Οι δραστηριότητες που σχετίζονται με το σχολείο είναι ιδανικές για εφήβους που αναζητούν κάτι να κάνουν. Οι σύλλογοι και οι αθλητικές δραστηριότητες είναι πολύ δημοφιλείς. Μπορεί κανείς να απολαύσει τένις, σκουός, κολύμπι, μπάντμιντον και ράγκμπι (κανόνες της Αυστραλίας) είναι μόνο μερικά.Source by Christine Draeger

Σχολιάστε