Λογισμικό κατασκοπείας, ιοί, κακόβουλο λογισμικό, σκουλήκια, δούρειοι ίπποι και λογισμικό διαφημίσεων: συμπτώματα, λύσεις και πρόληψη

Ιός:

Ένας ιός ή ένας ιός υπολογιστή είναι ένα αυτοαναπαραγόμενο πρόγραμμα ή κομμάτι σεναρίου ή κώδικα που δημιουργεί αντίγραφα του εαυτού του και στη συνέχεια είτε επισυνάπτεται σε ένα υπάρχον αρχείο στο μολυσμένο σύστημα είτε αποθηκεύει αντίγραφα του εαυτού του στο σύστημα με αβλαβή ονόματα όπως “επιδιόρθωση” εργαλείο’.

Ο ιός περιορίζεται στην εξάπλωσή του μόνο είτε μεταδίδεται είτε αποστέλλεται από έναν άθελο χρήστη είτε μεταφέρεται σε φορητό μέσο αποθήκευσης από το ένα σύστημα στο άλλο. Ωστόσο, εάν ένας ιός ενσωματωθεί κάπου σε μια μονάδα δίσκου δικτύου, τότε οποιοσδήποτε ανοίγει ή κάνει κλικ στο μολυσμένο έγγραφο ή αρχείο μπορεί να καταλήξει να μολυνθεί επίσης.

Spyware:

Το Spyware είναι λογισμικό που συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τις συνήθειες των χρηστών στο Διαδίκτυο, τα μοτίβα περιήγησης, τους κωδικούς πρόσβασης email, τα ονόματα χρήστη και ακόμη και τις πληροφορίες πιστωτικών καρτών, στην ουσία «κατασκοπεύοντας» τον άτυχο χρήστη. Αυτός ο τύπος λογισμικού συνήθως εγκαθίσταται χωρίς τη γνώση του χρήστη και μπορεί επίσης να μεταδώσει κρυφά τα δεδομένα που συλλέγονται σε τρίτους μέσω του Διαδικτύου.

Κακόβουλο λογισμικό:

Το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να αναφέρεται σε οποιονδήποτε αριθμό κακόβουλων μορφών λογισμικού ή κώδικα που έχει σχεδιαστεί σκόπιμα για να εκτελεί μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες κακόβουλες ενέργειες:

> Διείσδυση σε σύστημα υπολογιστή χρηστών χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

> Συγκεντρώστε ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες, όπως αριθμούς πιστωτικών καρτών, αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης, ημερομηνίες γέννησης ή κωδικούς πρόσβασης συστήματος.

> Δημιουργήστε πίσω πόρτες ή απομακρυσμένα σημεία εισόδου για να επιτρέψετε στους χάκερ την πρόσβαση στο σύστημα.

> Η καταστροφή κρίσιμων δεδομένων ή/και η καταστροφή αρχείων συστήματος.

Το κακόβουλο λογισμικό είναι ένας γενικός όρος και χρησιμοποιείται συνήθως για να περιλαμβάνει ιούς, σκουλήκια, λογισμικό κατασκοπείας, δούρειους ίππους και ορισμένες μορφές διαφημιστικού λογισμικού. Η πραγματική πρόθεση του κακόβουλου λογισμικού μπορεί να ποικίλλει, αλλά εξ ορισμού είναι οποιοδήποτε λογισμικό είναι καταστροφικό από τη φύση του. Επειδή ο όρος Malware είναι τόσο ευρύς, είναι δύσκολο να αναφερθεί μια συγκεκριμένη πηγή για τις περισσότερες μολύνσεις.

Σκουλήκι:

Το Worm ή το Computer Worm είναι ένα αυτοαναπαραγόμενο κομμάτι κώδικα υπολογιστή που χρησιμοποιεί ένα δίκτυο υπολογιστών για να διαδώσει αντίγραφα του εαυτού του στους άλλους κόμβους του δικτύου. Σε αντίθεση με τον ιό, ένα Worm μπορεί να το επιτύχει αυτό χωρίς καμία παρέμβαση ή βοήθεια από τον χρήστη. Επίσης, σε αντίθεση με έναν ιό υπολογιστή, το Worm δεν χρειάζεται να συνδεθεί σε ένα υπάρχον πρόγραμμα ή αρχείο υπολογιστή.

Πολλές φορές ένα Worm θα χρησιμοποιηθεί επίσης για να μεταφέρει ένα «ωφέλιμο φορτίο». Το «ωφέλιμο φορτίο» είναι κώδικας που έχει σχεδιαστεί για να εκτελεί κάποια συγκεκριμένη λειτουργία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ωφέλιμο φορτίο επιτρέπει στο Worm να στέλνει έγγραφα μέσω των λογαριασμών email του μολυσμένου συστήματος που επισυνάπτει τον εαυτό του και το ωφέλιμο φορτίο του στο email ως συνημμένο. Όταν ο ανυποψίαστος παραλήπτης του email ανοίξει το συνημμένο, η διαδικασία ξεκινά ξανά.

Δούρειος ίππος:

Ένας Trojan ή Trojan Horse Virus είναι ένα πρόγραμμα που συνήθως γίνεται λήψη εγκαθίσταται και εκτελείται σε ένα σύστημα υπολογιστή το οποίο στη συνέχεια φαίνεται να εκτελεί κάποια χρήσιμη λειτουργία, αλλά επιτρέπει εν αγνοία της μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στο σύστημα υπολογιστή του χρήστη ταυτόχρονα.

Οι χάκερ χρησιμοποιούν Trojans για να αποκτήσουν πρόσβαση στον υπολογιστή ενός χρήστη από απόσταση και στη συνέχεια να εκτελούν οποιονδήποτε αριθμό κακόβουλων δραστηριοτήτων. Αυτές οι κακές δραστηριότητες μπορεί να περιλαμβάνουν, αλλά σίγουρα δεν περιορίζονται σε:

> Κλοπή δεδομένων.

> Καταγραφή πληκτρολόγησης.

> Λήψη ή Μεταφόρτωση Αρχείων.

> Προβολή της Οθόνης Θυμάτων.

> Κατάρρευση του συστήματος χρηστών.

Adware:

Το Adware είναι λογισμικό που υποστηρίζεται από διαφημιστές που εμφανίζει, αναπαράγει ή πραγματοποιεί λήψη διαφημίσεων είτε στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή είτε στο πρόγραμμα περιήγησης ιστού του υπολογιστή ως προϋπόθεση της εγκατάστασης του λογισμικού. Τα περισσότερα Adware είναι δωρεάν για χρήση, εφόσον δεν σας πειράζει να εμφανίζονται σε τυχαία διαστήματα ενοχλητικά αναδυόμενα παράθυρα που διαφημίζουν κάποιο προϊόν ή άλλο. Έχω δει κάποιο Adware που άνοιγε ένα νέο παράθυρο περίπου κάθε 1 έως 2 λεπτά, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη τη χρήση του συστήματος μέχρι να καταργηθεί το λογισμικό.

Επιπλέον, το Adware θα συλλέγει σχεδόν πάντα δεδομένα σχετικά με τις συνήθειές σας στο Διαδίκτυο και τη συμπεριφορά περιήγησής σας για να προσαρμόσει τις διαφημίσεις ειδικά για να ταιριάζει καλύτερα με τα δεδομένα που ανακτώνται. Από αυτή την άποψη είναι στην πραγματικότητα πολύ παρόμοιο με πολλούς τύπους Spyware. Στις περισσότερες περιπτώσεις το Adware είναι απλώς ένας τρόπος για να τοποθετήσετε διαφημίσεις στο πρόσωπο του χρήστη, αν και είναι μια λεπτή γραμμή για να μπορέσετε να το ταξινομήσετε επίσης ως λογισμικό κατασκοπείας.

Ωστόσο, με το Adware, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να σας δοθεί η ευκαιρία να ελέγξετε και να επιλέξετε εάν θα αποδεχτείτε ή όχι τους όρους και τις προϋποθέσεις που σχετίζονται με το λογισμικό πριν το εγκαταστήσετε.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΠΡΙΝ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΤΕΙΤΕ.

Συμπτώματα μόλυνσης:

> Πολύ υποτονική απόδοση υπολογιστή.

> Τυχαία κλειδώματα συστήματος ή κολλήματα.

> Ανακατεύθυνση προγράμματος περιήγησης – μεταφέρεστε σε ιστότοπους που δεν αναζητούσατε κατά την περιήγησή σας στο Διαδίκτυο.

> Υπερβολικός αριθμός αναδυόμενων παραθύρων που εμφανίζονται τυχαία κατά την πλοήγηση στο Διαδίκτυο.

> Ενημερώνεστε ότι το σύστημά σας έχει «εκατοντάδες» ενεργές μολύνσεις και ανακατευθύνεστε σε έναν ιστότοπο που επιμένει να πληρώσετε και να κατεβάσετε το συγκεκριμένο πακέτο λογισμικού για να αφαιρέσετε τις μολύνσεις.

Λύση:

Υπάρχουν πολλά καλά προϊόντα προστασίας από ιούς / λογισμικό κατασκοπίας στην αγορά που έχουν σχεδιαστεί για τον εντοπισμό και την αφαίρεση αυτού του τύπου λοιμώξεων. Οι McAfee και Kapersky είναι καλοί αλλά το AVG και το Avast! έχουν παρόμοια προϊόντα και προσφέρουν μια δωρεάν έκδοση με δυνατότητα λήψης. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ολοκληρώσει μια «Πλήρη» σάρωση συστήματος και καραντίνα και αφαιρέστε όλες τις ενεργές λοιμώξεις. Διαμορφώστε το λογισμικό προστασίας από ιούς ώστε να εκτελεί «ενεργή» σάρωση ή παρακολούθηση συστήματος σε πραγματικό χρόνο.

Πρόληψη:

> Μην εγκαθιστάτε λογισμικό που έχετε κατεβάσει από το Διαδίκτυο, εκτός εάν προέρχεται από γνωστή, αξιόπιστη πηγή.

> Να είστε προσεκτικοί εάν χρησιμοποιείτε πλατφόρμες κοινής χρήσης αρχείων, όπως το LimeWire ή ιστότοπους torrent για λήψη αρχείων.

> Μην ανοίγετε συνημμένα email από άγνωστες πηγές.

> Χρησιμοποιήστε μια καλή εφαρμογή προστασίας από ιούς/κατασκοπευτικό λογισμικό και σαρώστε το σύστημά σας τουλάχιστον κάθε εβδομάδα. Βεβαιωθείτε ότι το λογισμικό προστασίας από ιούς είναι πλήρως ενημερωμένο με τους πιο πρόσφατους ορισμούς ιών.

> Για χρήστες Windows: Βεβαιωθείτε ότι έχετε επισκεφθεί την τοποθεσία ενημέρωσης της Microsoft και πραγματοποιήστε λήψη όλων των πιο πρόσφατων ενημερώσεων κώδικα ασφαλείας της Microsoft.Source by Bryan Keller

Σχολιάστε