Πώς να απαλλάξετε τον υπολογιστή σας από λογισμικό υποκλοπής spyware

Όταν ακούω τη λέξη “spyware” σκέφτομαι τα gadget του 007. Σήμερα, ωστόσο, αυτός ο όρος αναφέρεται σε προγράμματα λογισμικού υπολογιστών που “κατασκοπεύουν” εσάς και τις δραστηριότητες του υπολογιστή σας. Σε αντίθεση με έναν ιό υπολογιστή, το λογισμικό υποκλοπής spyware δεν αναπαράγεται από μόνο του. Αντίθετα, μπορεί να επιβραδύνει τον υπολογιστή σας προβάλλοντας τόνους αναδυόμενων διαφημίσεων ή δρομολογώντας τα αιτήματα του ιστότοπού σας σε διάφορους ιστότοπους διαφήμισης. Πιο σοβαρό όμως, το spyware μπορεί να παρακολουθεί τη χρήση του υπολογιστή σας και την αναζήτηση στο Διαδίκτυο και να αναφέρει αυτές τις πληροφορίες σε άλλα μέρη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κλοπή προσωπικών πληροφοριών, μερικές φορές σε κλοπή ταυτότητας.

Τώρα που ξέρετε τι είναι, η πιο σημαντική ερώτηση είναι προφανώς – πώς μπορώ να το ξεφορτωθώ; Ή καλύτερα, πώς μπορώ να το εμποδίσω να εισέλθει στον υπολογιστή μου;

Ο πρώτος τρόπος είναι να προσέχετε τι κατεβάζετε στον υπολογιστή σας. Αυτό ξεκινά με το e-mail σας. Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι ότι εάν δεν γνωρίζετε τον αποστολέα, διαγράψτε τον χωρίς να τον ανοίξετε. Να επαναλάβω: Διαγραφή χωρίς άνοιγμα! Συχνά τα συνημμένα περιέχουν spyware ή ιούς. Το λογισμικό κατασκοπείας μπορεί επίσης να μολύνει τον υπολογιστή σας μέσω της λήψης κοινόχρηστων αρχείων, mp3, ταινιών κ.λπ. Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στη λήψη από ιστότοπους που δεν εμπιστεύεστε. Αν και αυτό θα πρέπει να είναι το πρώτο σας βήμα, είναι σχεδόν αδύνατο να εξαλείψετε εντελώς το λογισμικό υποκλοπής spyware με τη δική σας αυτοπαρακολούθηση.

Ο δεύτερος τρόπος είναι να εγκαταστήσετε ένα πρόγραμμα λογισμικού anti-spyware. Θα πρέπει να σημειώσετε ότι αυτό δεν είναι το ίδιο πρόγραμμα λογισμικού προστασίας από ιούς. Ορισμένες εταιρείες έχουν λογισμικό που κάνει και τα δύο, και όταν συμβαίνει αυτό, αναφέρεται συγκεκριμένα. Διαφορετικά, θα πρέπει να αποκτήσετε ένα πρόγραμμα που είναι ειδικό για την απαλλαγή από λογισμικό υποκλοπής spyware.

Υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί τύποι προϊόντων anti-spyware. Υπάρχουν προϊόντα που βρίσκουν και αφαιρούν λογισμικό υποκλοπής spyware που έχει ήδη εισβάλει στον υπολογιστή σας. Ο δεύτερος τύπος είναι προγράμματα που αποτρέπουν την είσοδο spyware στον υπολογιστή σας. Αυτά τα προγράμματα λειτουργούν πολύ παρόμοια με τα προγράμματα προστασίας από ιούς — σαρώνουν τον υπολογιστή σας καθώς πληκτρολογείτε αναζητήσεις ή καθώς έρχονται πληροφορίες στον υπολογιστή σας αναζητώντας λογισμικό υποκλοπής.

Ακριβώς όπως τα προγράμματα προστασίας από ιούς, είναι σημαντικό να ενημερώνετε τακτικά το λογισμικό σας, καθώς οι προγραμματιστές δημιουργούν πάντα νέους τρόπους για να λάβουν spyware μέσω των προγραμμάτων που πωλούνται. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα, γιατί διαφορετικά ο υπολογιστής σας θα είναι καθαρός μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα.

Υπάρχουν τόνοι προϊόντων spyware εκεί έξω. Ρίξτε μια ματιά σε αυτόν τον ιστότοπο που έχει εξετάσει διάφορα προγράμματα που προσφέρονται: http://ishjen.bezoogle.com/pp/anti-spyware/Source by Cody Clipper

Σχολιάστε