Πώς να αφαιρέσετε δωρεάν λογισμικό adware, spyware, κακόβουλο λογισμικό και ιούς από το σύστημά σας

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ adware, spyware, malware και ιών;

Προτού βρούμε τη διάκριση μεταξύ των τριών όρων, ένα κύριο ζήτημα που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι δεν θα θέλατε να έχετε κανέναν από αυτούς στο σύστημά σας.

Adware:

Τα Adware είναι εφαρμογές λογισμικού που υποστηρίζονται από διαφημίσεις (Advertising Software). Εμφανίζει αυτόματα τη διαφήμιση όταν εκτελείται το λογισμικό. Είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους ένας προγραμματιστής μπορεί να προσφέρει την αίτησή του με μειωμένο κόστος ή ακόμα και δωρεάν. Τις περισσότερες φορές, μπορεί να αγοραστεί μια άδεια για την οριστική κατάργηση της διαφήμισης.

Spyware:

Τα spyware είναι μια εξέλιξη από τα adware. Προκειμένου να παρέχονται στον χρήστη adware πιο στοχευμένες διαφημίσεις, διάφορες μορφές στατιστικών και πληροφοριών σχετικά με τη δραστηριότητα του χρήστη στο σύστημα παρακολουθούνται και αποστέλλονται σε διαφημιστικές εταιρείες. Μερικές φορές αυτά γίνονται κάτω από την κουκούλα χωρίς τη γνώση και τη συγκατάθεση του χρήστη. Όπως η κατασκοπεία των συνηθειών και των δραστηριοτήτων σας στον υπολογιστή σας. Έτσι ο όρος λογισμικό κατασκοπείας.

Κακόβουλο λογισμικό:

Το κακόβουλο λογισμικό είναι κακόβουλο λογισμικό που επηρεάζει την κανονική λειτουργία του συστήματός σας. Μερικές φορές, ενοχλητικό αναδυόμενο παράθυρο θα εμφανιστεί από πουθενά για να σας κατευθύνει σε ορισμένους ιστότοπους πωλήσεων. Μερικές φορές τα ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα αποστέλλονται αυτόματα από το σύστημά σας. Το adware και το spyware εξελίσσονται σε κακόβουλη κατάσταση εάν αρχίσουν να επηρεάζουν τη χρήση του συστήματός σας ενεργά αντί να σας εμφανίζουν απλώς παθητική διαφήμιση.

Ιός:

Ο ιός είναι κακόβουλο λογισμικό που εξαπλώνεται και εγκαθίσταται μόνο του χωρίς τη γνώση του χρήστη του συστήματος. Μπορείτε να ανοίξετε ένα μολυσμένο αρχείο και μόλις ανοίξει το αρχείο, ο ιός θα εγκατασταθεί στο σύστημά σας και θα περιμένει την ευκαιρία να διαδοθεί στον υπολογιστή του επόμενου ανυποψίαστου χρήστη. Μερικοί έχουν ακόμη και τη δυνατότητα να μεταδίδονται μέσω του δικτύου για να μολύνουν άλλο σύστημα στο δίκτυο. Κάποιος ιός (δούρειος ίππος) θα επιτρέψει σε κάποιο backdoor να επιτρέπει την πρόσβαση του συστήματός σας σε μη εξουσιοδοτημένα μέρη.

Αφαίρεση Adware, Spyware και Malware.

Υπάρχουν πολλές σταθερές εμπορικές εφαρμογές για την αφαίρεση adware, spyware και malware και είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι αυτές οι εταιρείες συχνά κυκλοφορούν μια έκδοση που είναι δωρεάν για προσωπική χρήση. Φυσικά αυτές οι δωρεάν εκδόσεις συνοδεύονται από κάποια μορφή περιορισμού. Αλλά και πάλι θα αρκούν για τον προσωπικό σας υπολογιστή.

Τρία κύρια όπλα ενάντια στο Adware, το Spyware και το Malware.

1. Πρόγραμμα Anti-spyware / Anti-Adware

Δύο κύριες εταιρείες που θέλω να παρουσιάσω εδώ.

Πρώτη είναι η Lavasoft. Είναι μια από τις πρώτες εταιρείες που συνέλαβαν την ιδέα να καταλήξουν σε λογισμικό αφαίρεσης adware/spyware και μέχρι σήμερα εξακολουθούν να είναι ο κορυφαίος πάροχος λύσεων Anti-spyware/adware. Έχουν μια δωρεάν προσωπική έκδοση διαθέσιμη για λήψη.

Ο περιορισμός στη δωρεάν έκδοση είναι ότι δεν υπάρχουν αυτόματες ενημερώσεις και δεν εκτελείται στο παρασκήνιο. Επομένως, θα χρειαζόταν κάποια πειθαρχία για να εκτελείτε τακτικά χειροκίνητους ελέγχους στο σύστημά σας. Θα ήταν επίσης δυνατό να το προγραμματίσετε στην εργασία προγραμματιστή σας για να εκτελείται κάθε Κυριακή ή οποιαδήποτε μέρα θέλετε να εκτελείται.

Ένα άλλο είναι το AVG, ξεκίνησε ως μια από τις κορυφαίες δωρεάν προσωπικές λύσεις προστασίας από ιούς, τώρα έχει ήδη διαφοροποιηθεί για να παρέχει άλλες λύσεις ασφαλείας, όπως λογισμικό προστασίας από spyware. Ένα πράγμα που είναι καλό για το AVG είναι ότι μια πλήρως λειτουργική δοκιμαστική έκδοση θα επανέλθει σε μια δωρεάν έκδοση μετά τη δοκιμαστική περίοδο. Και ενώ είναι πλήρως λειτουργικό, μπορεί να εκτελεστεί στο παρασκήνιο για να παρέχει συνεχή προστασία από adware και spyware για το σύστημά σας. Μετά τη δοκιμή, τόσο το AVG όσο και η Lavasoft παρέχουν παρόμοιες λειτουργίες ενημέρωσης και σάρωσης κατά παραγγελία.

Η εργασία και στις δύο εφαρμογές είναι σχετικά απλή, συνιστάται ανεπιφύλακτα να κάνετε λήψη του πιο πρόσφατου αρχείου ορισμού και να κάνετε μια πλήρη σάρωση για το σύστημά σας κατά την αρχική εγκατάσταση. Μετά, πριν από κάθε κανονική σάρωση, θυμηθείτε να ενημερώσετε το αρχείο ορισμού.

Κατά τη διάρκεια των σαρώσεων, πιθανότατα θα ανακαλύψετε cookies παρακολούθησης. Αυτά συνήθως μπορούν να διαγραφούν με ασφάλεια.

2. Anti-virus

Τόσο AVG όσο και Avast! προσφέρει εξαιρετική προστασία στον υπολογιστή σας. Απλώς κατεβάστε από το αντίστοιχο site. Προσωπικά, χρησιμοποιώ Avast! και θα εμβαθύνει σε αυτό. Όποια και αν είναι η λειτουργικότητα, μπορεί να γίνει παράλληλη και για το AVG.

Αφού εγκαταστήσετε το Avast! θα σας ζητήσει έναν κωδικό εγγραφής, τον οποίο μπορείτε να λάβετε από την Avast! ιστοσελίδα δωρεάν.

Για μένα, Avast! Το anti-virus είναι μια λύση εγκατάστασης και ξεχάστε το. Μετά την αρχική εγκατάσταση, κάντε μια ενημέρωση της βάσης δεδομένων ιών και επιτρέψτε το Avast! να τρέξει στο πίσω έδαφος. Avast! θα κατεβάσει αυτόματα το αρχείο ορισμού ιών και τυχόν ενημερώσεις προγράμματος που είναι διαθέσιμες. Μετά την αρχική εγκατάσταση και ρύθμιση, προστατεύεστε στα ακόλουθα μέτωπα:

* Αμεσο μήνυμα

* Διαδικτυακή αλληλογραφία

* Ασπίδα δικτύου

* Ασπίδα Peer to Peer (P2P).

* Τυπική ασπίδα

* Web Shield

Σας παρέχει μια καλά στρογγυλεμένη προστασία στα διάφορα μέτωπα όπου ένας ιός μπορεί να διεισδύσει στο σύστημά σας.

3. Τείχος προστασίας

Με τη σημερινή εξάρτηση από το Διαδίκτυο, το Firewall είναι ένα από τα απαραίτητα τόσο για επαγγελματικούς όσο και για προσωπικούς υπολογιστές. Είναι το πρώτο σας επίπεδο άμυνας ενάντια σε εξωτερικά νήματα. Είναι πολύ χρήσιμο στον εντοπισμό και τον αποκλεισμό adware και spyware.

Καθώς τα περισσότερα adware και spyware θα προσπαθήσουν να συνδεθούν στο διαδίκτυο, το τείχος προστασίας σας θα σας προειδοποιήσει για την προσπάθεια της εφαρμογής να συνδεθεί στο δίκτυο. Ένα σημαντικό σημείο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι θα πρέπει πάντα να ελέγχουμε και να επαληθεύουμε τις προσπάθειες σύνδεσης και όχι απλώς να «Επιτρέπουμε» τυφλά την πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Μπορείτε να βρείτε μερικές ολοκληρωμένες και δωρεάν λύσεις τείχους προστασίας στο Comodo ή στο ZoneAlarm. Αν και η Microsoft περιλαμβάνει μια κατασκευή στο τείχος προστασίας, δεν είναι καθόλου κοντά σε σύγκριση με αυτό που προσφέρει το comodo ή το ZoneAlarm.

Θυμηθείτε να απενεργοποιήσετε το Τείχος προστασίας των Windows όταν το αντικαθιστάτε είτε με Comodo είτε με ZoneAlarm.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με δωρεάν λογισμικό προστασίας από spyware, λογισμικό διαφημίσεων, κακόβουλο λογισμικόSource by Tze Yong Koh

Σχολιάστε