Πώς να γίνετε ένας επιτυχημένος διανομέας στον τομέα FMCG

Ο τομέας Καταναλωτικών Αγαθών Γρήγορης Μετακίνησης ή ο τομέας FMCG είναι ένας τόπος όπου τα αγαθά πωλούνται σε σχετικά χαμηλή τιμή και περιλαμβάνει προϊόντα που εξαντλούνται πολύ πιο γρήγορα από άλλα προϊόντα. Διατηρούν κυρίως ευπαθή αντικείμενα σε αντίθεση με ανθεκτικά αντικείμενα. Για παράδειγμα, συσκευασμένα τρόφιμα, ποτά, προϊόντα περιποίησης, φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή κ.λπ. ενώ τα ανθεκτικά είδη περιλαμβάνουν συσκευές κουζίνας, υφάσματα, είδη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολλά χρόνια. Τα προϊόντα FMCG αποτελούνται κυρίως από είδη που έχουν χαμηλή διάρκεια ζωής. Επειδή περιλαμβάνει είδη που απαιτούνται από τις μάζες στον καθημερινό τους τρόπο ζωής και επειδή αυτός ο τομέας έχει τεράστια ζήτηση, είναι σημαντικό αυτός ο τομέας να διαιρεί τη δουλειά του σε διάφορα άλλα σύντομα τμήματα. Τα κυριότερα τμήματα του κλάδου FMCG είναι Κατασκευαστής – Συσκευασία – Πωλήσεις και Διανομή – Λιανοπωλητής/Χονδρέμπορος.

Διανομέας είναι κάποιος που θα διασφαλίσει ότι όλα τα προϊόντα σας φτάνουν στους κατάλληλους ανθρώπους. Είτε πρόκειται για επιχείρηση σε επιχείρηση είτε από επιχείρηση σε προσωπική. Σε κάθε αναδυόμενη αγορά, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για ένα προϊόν, αυξάνεται και η ανάγκη για διανομείς. Από είδη καθημερινής χρήσης όπως μαγειρικό λάδι, συσκευασμένα τρόφιμα όπως μπισκότα, σνακ και οτιδήποτε άλλο με ημερομηνία λήξης, κάθε νέα τάση που εμφανίζεται ως ομάδα αφοσιωμένων διανομέων που εργάζονται σκληρά για να βρουν ποιοτικούς κατασκευαστές και να τους βοηθήσουν να φέρουν το προϊόν τους στη λιανική.

Βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να γίνετε Διανομέας:

 • Αποφασίστε τι είδους επιχείρηση διανομής θα διευθύνετε: Οι διανομείς μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες ανάλογα με το ποιος εξυπηρετούν. Τη πρώτη κατηγορία είναι, οι λιανικοί διανομείς αγοράζουν από χονδρεμπόρους ή κατασκευαστές και πωλούν προϊόντα απευθείας στους καταναλωτές. Η δεύτερη Κατηγορία είναι, οι χονδρέμποροι διανομείς αγοράζουν από κατασκευαστές και μεταπωλούν τα προϊόντα σε λιανοπωλητές ή άλλους διανομείς. Πρέπει να αποφασίσετε ποιος τύπος σας ταιριάζει καλύτερα και να εργαστείτε πάνω σε αυτό.
 • Αποφασίστε τι θέλετε να διανείμετε: Θα μπορούσατε να εστιάσετε σε ένα συγκεκριμένο προϊόν ή να προσφέρετε μια ποικιλία αντικειμένων. Θα μπορούσατε να βασίσετε τις αποφάσεις σας σε ένα προϊόν για το οποίο μπορεί να αισθάνεστε με πάθος ή σε οποιοδήποτε προϊόν που πιστεύετε ότι δεν είναι πολύ διαθέσιμο στην αγορά. Ενώ πολλές μεγάλες εταιρείες εξυπηρετούνται από εξίσου μεγάλους διανομείς, αυτοί οι διανομείς δεν θέλουν ή δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν μικρότερες, πιο εξειδικευμένες επιχειρήσεις.
 • Υπολογίστε το κόστος εκκίνησης σας: Εκτός από ένα επιχειρηματικό σχέδιο, θα χρειαστείτε επίσης κάποια ιδέα για το πόσα χρήματα θα χρειαστούν για να τεθεί σε λειτουργία η επιχείρησή σας. Ως διανομέας, ο κύριος τομέας εξόδων σας θα είναι το απόθεμά σας. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος εκκίνησης θα είναι παράλληλα ως προς το προϊόν ή τα προϊόντα που θα επιλέξετε να πουλήσετε. Εάν πουλάτε ένα μόνο προϊόν, τότε η τιμολόγηση θα εξαρτηθεί από το πόσους λιανοπωλητές στοχεύετε.
 • Μάθετε πώς να πουλήσετε τα προϊόντα σας: Αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το ποιοι είναι οι πελάτες σας και το είδος των προϊόντων που πουλάτε. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ορίσετε συγκεκριμένους στόχους σχετικά με τις μεθόδους που μπορείτε να προσαρμόσετε για να πουλήσετε τα προϊόντα σας. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το κάνετε αυτό είναι να συνδέεστε όλο και περισσότερο με τους κατασκευαστές καθώς και με τους λιανοπωλητές/χονδρεμπόρους. Όσο περισσότερες συνδέσεις χτίζετε, τόσο καλύτερες ευκαιρίες θα έχετε. Αυτό μπορεί να σημαίνει οτιδήποτε, από διαφήμιση έως προσωπικές συναντήσεις με ιδιοκτήτες καταστημάτων έως βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης (SEO).
 • Δημιουργήστε την εταιρεία σας νόμιμα: Θα πρέπει να δημιουργήσετε νόμιμα την εταιρεία για να μπορέσετε να κάνετε επιχειρηματική δραστηριότητα. Ελέγξτε με τους κανονισμούς της πολιτείας σας και δείτε εάν χρειάζεται να δημιουργήσετε μια συμφωνία λειτουργίας ή άλλου τύπου ιδρυτικό έγγραφο. Συγκεντρώστε τυχόν επιχειρηματικούς εταίρους που έχετε για αυτό το εγχείρημα και ζητήστε τους να υπογράψουν τυχόν νομικά έγγραφα που συμπληρώνετε
 • Κάντε την επιχείρησή σας άδεια και εγγεγραμμένη: Θα πρέπει να καταχωρήσετε την επιχείρησή σας στα σωστά μέρη ή επιχειρηματική ένωση όπως και όταν απαιτείται. Η εταιρεία σας πρέπει να περιλαμβάνεται στη νόμιμη λίστα εταιρειών. Ενδέχεται να απαιτηθούν άλλα νομικά βήματα για να ξεκινήσετε την επιχείρησή σας.
 • Επικοινωνήστε με τους κατασκευαστές ή τους χονδρεμπόρους των προϊόντων σας: Θα χρειαστεί να βρείτε πηγές από τις οποίες θα αγοράσετε το προϊόν σας. Για να εντοπίσετε κατασκευαστές και χονδρεμπόρους, θα χρειαστεί να δημιουργήσετε Σχέσεις και συνδέσεις που θα σας βοηθήσουν να καθορίσετε την εργασία σας. Η δικτύωση είναι το θεμέλιο της βιομηχανίας διανομής. Πρέπει να αποκτήσετε βαθιά κατανόηση της αγοράς-στόχου και των πελατών σας για να αναπτύξετε ισχυρότερες συνεργασίες. Διατηρήστε την επικοινωνία ανοιχτή και διαθέσιμη.
 • Αγορά αποθέματος: Μόλις βρείτε μια πηγή για το προϊόν, ήρθε η ώρα να κάνετε την πρώτη σας παραγγελία. Θα χρειαστεί να αγοράσετε όσο απόθεμα χρειάζεστε. Έχοντας υπόψη τους περιορισμούς προϋπολογισμού και χώρου, θα χρειαστείτε επίσης για να αγοράσετε προϊόντα που σχετίζονται με το όριο των χρηστών σας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για προϊόντα με μικρή διάρκεια ζωής ή προϊόντα FMCG. Επίσης, λάβετε υπόψη τα logistics που θα χρειαστείτε για τη διανομή των αγαθών σας.
 • Βρείτε μια τοποθεσία για την επιχείρησή σας: Το μέγεθος του χώρου που χρειάζεστε για να κρατήσετε το απόθεμά σας θα καθοριστεί από το μέγεθος του προϊόντος σας και τη μέθοδο παράδοσης. Θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να ξεκινήσετε από μικρή, καθώς η επιχείρησή σας χτίζει μια φήμη. Καθώς η επιχείρησή σας μεγαλώνει, μπορείτε να μετακινηθείτε σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σας για αποθέματα.
 • Δημιουργήστε έναν ιστότοπο για την επιχείρησή σας: Η δημιουργία μιας ιστοσελίδας φιλικής προς τον πελάτη είναι απαραίτητη στο σημερινό επιχειρηματικό μοντέλο. Ο ιστότοπος θα πρέπει να περιγράφει τις τιμές και τις προσφορές προϊόντων. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν πουλάτε απευθείας στους καταναλωτές. Μπορείτε επίσης να επενδύσετε στη βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης (SEO) που κατευθύνει τους πιθανούς πελάτες απευθείας στον ιστότοπό σας τοποθετώντας τον υψηλότερα στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.
 • Διαθέστε το προϊόν σας σε πιθανούς πελάτες. Στείλτε τον κατάλογό σας σε πιθανούς πελάτες στην περιοχή σας. Τα εργαλεία μάρκετινγκ που μπορείτε να βρείτε στον σημερινό κόσμο της ψηφιακής αγοράς είναι τεράστια και έχουν τεράστια επιρροή.

Η επιχείρηση διανομής είναι πολύ προσοδοφόρα. Προς το γίνει διανομέας στον τομέα των FMCG, πρέπει να παρακολουθείτε τις τάσεις στον κλάδο τους, καθώς και με τη δημιουργία σχέσεων με κατασκευαστές και εμπόρους λιανικής. Εάν ενδιαφέρεστε να γίνετε διανομέας για τον τομέα FMCG, πρέπει να ακολουθήσετε το μοντέλο FMCG.Source by Prithick Ganguly

Σχολιάστε