Πώς να δομήσετε τον κώδικα προγραμματισμού σας

Θυμάμαι την πρώτη μου ψάξιμο με τα βασικά στον υπολογιστή μου ZX Spectrum τη δεκαετία του 1980, ξεψαχνίζοντας σελίδες βασικών εντολών και παραδείγματος κώδικα χωρίς καμία πραγματική ιδέα για το πώς θα μπορούσα να γράφω προγράμματα ο ίδιος. Ήταν σαν να διάβαζα ένα λεξικό όπου μπορούσα να μάθω ορισμένες λέξεις και τη σημασία τους με περιορισμένες πληροφορίες για το πώς θα μπορούσα να τις κατασκευάσω σε ολόκληρες προτάσεις για να γράψω ένα έγγραφο. Κάθε προγραμματιστής που έχει ασχοληθεί με τα βασικά έχει πιθανώς συναντήσει τη διάσημη ρουτίνα “Hello Word” που αποτελείται από ένα πρόγραμμα δύο γραμμών που εκτυπώνει αυτή τη φράση απεριόριστες φορές στην οθόνη.

Ο κώδικας του προγράμματός σας πρέπει να γραφτεί ως οδηγίες βήμα προς βήμα χρησιμοποιώντας τις εντολές που κατανοεί η επιλογή της γλώσσας προγραμματισμού σας. Σημαίνει να διαβάσετε το εγχειρίδιο προγραμματισμού σας για να μάθετε ποιες εντολές πρέπει να χρησιμοποιήσετε για αυτό που θέλετε να κάνει το πρόγραμμά σας. Στο παράδειγμα “Hello World” θα χρειαστείτε πρώτα μια εντολή που εκτυπώνει το “Hello World” στην οθόνη και, στη συνέχεια, θα χρειαστείτε μια δεύτερη εντολή για να την εκτυπώσετε ξανά πολλές φορές, χωρίς να γράψετε πολλές δηλώσεις εκτύπωσης.

Ελέγξτε αυτό το παράδειγμα. Για να κάνω τα πράγματα απλά, χρησιμοποιώ το old-school basic με τους αριθμούς γραμμών – πιθανώς επειδή είμαι ρετρό-φρικ.

10 εκτύπωση “Hello World”

20 με 10

Η καλύτερη δομή για τη σύνταξη οποιουδήποτε κώδικα προγράμματος είναι να γίνει σαφής και εύκολος στην παρακολούθηση. Μερικοί προγραμματιστές βάζουν πολλές εντολές σε μια γραμμή, κάτι που μπορεί να κάνει τον κώδικά σας δύσκολο να ακολουθηθεί εάν προσπαθείτε να εξαλείψετε σφάλματα. Η διάδοση του κώδικά σας σε πολλές γραμμές κάνει το πρόγραμμα να λειτουργεί καλύτερα και να γίνεται πιο ευανάγνωστο.

Μια άλλη συνιστώμενη πρακτική είναι να διαχωρίζετε κάθε τμήμα του κώδικα του προγράμματος σας χρησιμοποιώντας δηλώσεις REM. Το REM (συντομογραφία του Remark) σάς επιτρέπει να βάζετε σχόλια πριν από κάθε ενότητα κώδικα για να σας υπενθυμίζει τι κάνει κάθε μέρος. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν θέλετε να επεξεργαστείτε τον κωδικό σας αργότερα.

10 rem Set Up Variables

20 έστω A=1: έστω B=2

30 rem*******

40 rem Εκτύπωση μεταβλητών στην οθόνη

50 ρεμ *******

60 εκτύπωση Α,Β

Οτιδήποτε μετά την εντολή REM αγνοείται από τον υπολογιστή και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όσες δηλώσεις REM θέλετε για να δημιουργήσετε μεγαλύτερα κενά στον κώδικά σας για εύκολη ανάγνωση. Άλλες γλώσσες προγραμματισμού σάς επιτρέπουν να χρησιμοποιείτε κενές γραμμές ή να κάνετε εσοχή στην πρώτη γραμμή της ρουτίνας.

Τώρα θα σας δείξω πώς να δομήσετε ολόκληρο τον κώδικα του προγράμματος. Να θυμάστε ότι ο υπολογιστής πρέπει να ακολουθεί τις οδηγίες βήμα προς βήμα, επομένως πρέπει να γράψετε κάθε εντολή με τη σειρά που θέλετε να εκτελεστεί.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΩΔ

Ρύθμιση ανάλυσης οθόνης και μεταβλητών: Η πρώτη ενότητα του προγράμματός σας θα όριζε την ανάλυση οθόνης και τις μεταβλητές.

Διαβάστε πληροφορίες σε πίνακες: Εάν έχετε πληροφορίες που θέλετε να βάλετε σε έναν πίνακα χρησιμοποιώντας την εντολή DIM, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν βρόχο For/Next και την εντολή READ. Είναι καλύτερο να τοποθετήσετε τις δηλώσεις δεδομένων για ανάγνωση από τον πίνακα στο τέλος του προγράμματός σας.

Ρύθμιση της κύριας οθόνης: Αυτή είναι η ενότητα όπου θα χρησιμοποιούσατε μια υπορουτίνα (Εντολή GOSUB) για να ρυθμίσετε την κύρια οθόνη. Σε ένα παιχνίδι τύπου shoot-em-up θα έχετε μια ρουτίνα που σχεδιάζει τα sprites και την οθόνη του παιχνιδιού και στη συνέχεια επιστρέφει στην επόμενη γραμμή του κώδικα από τον οποίο προήλθε.

Κύριος βρόχος προγράμματος: Μόλις το πρόγραμμα ξεκινήσει και εκτελείται, ο κύριος βρόχος προγράμματος μεταβαίνει σε διάφορες ρουτίνες χρησιμοποιώντας υπορουτίνες και, στη συνέχεια, επιστρέφει στην επόμενη γραμμή του βρόχου.

Ρουτίνες προγράμματος: Είναι καλή δομή να τοποθετούνται όλες οι ρουτίνες προγραμματισμού μετά τον κύριο βρόχο. Θα έχετε ξεχωριστές ρουτίνες που ενημερώνουν την οθόνη, ελέγχουν για είσοδο joystick, έλεγχο για ανίχνευση σύγκρουσης και ούτω καθεξής. Μετά από κάθε έλεγχο επιστρέφετε στον κύριο βρόχο.

Δηλώσεις δεδομένων: Τέλος, μπορείτε να παραθέσετε όλες τις δηλώσεις δεδομένων στο τέλος του προγράμματος, κάτι που διευκολύνει την εύρεση και τη διόρθωση εάν χρειαστεί.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η δημιουργία του κώδικά σας με πολλές δηλώσεις REM και σύντομες γραμμές κάνει τον κώδικά σας να φαίνεται πιο καθαρός και πιο εύκολος στην παρακολούθηση. Μπορεί να υπάρξει κάποια στιγμή που θέλετε να βελτιώσετε το πρόγραμμα ή να χρησιμοποιήσετε μια ρουτίνα για άλλο πρόγραμμα.Source by Dean Sharples

Σχολιάστε