Συντήρηση Υπολογιστών

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η παραγωγή ανάλογα με την ταχύτητα και την απόδοση του υπολογιστή σας. Είναι εκνευριστικό να βλέπεις πότε ο νέος σου φορητός υπολογιστής ή ένας επιτραπέζιος υπολογιστής υπολειτουργεί και λειτουργεί με αργό ρυθμό. Σχετίζεται με πρόβλημα υλικού; Κάνεις λάθος, το πρόβλημα δεν σχετίζεται με το υλικό, σχετίζεται με τη συντήρηση του υπολογιστή.

Είναι σύνηθες μεταξύ διαφόρων χρηστών σε όλο τον κόσμο να αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα και ο καλύτερος τρόπος για να τα αντιμετωπίσετε είναι να ακολουθήσετε μια λίστα ελέγχου ρουτίνας συντήρησης υπολογιστή. Αυτό όχι μόνο θα σας βοηθήσει με λιγότερους πονοκεφάλους από την εργασία σε έναν υποτονικό υπολογιστή, αλλά μπορείτε να καταφέρετε να έχετε ένα υγιές υλικό με μια γρήγορη υποστήριξη λογισμικού.

Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε τη δημιουργία μιας λίστας ελέγχου συντήρησης υπολογιστή είναι να κάνετε περιοδικούς ελέγχους συντήρησης υλικού και λογισμικού, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, Προστασία από κακόβουλες εκμεταλλεύσεις και Διατήρηση γενικής τακτοποίησης του συστήματος.

Λίστα ελέγχου συντήρησης υπολογιστών

Διατήρηση του συστήματος καθαρό και απαλλαγμένο από σκόνη

Όταν πρόκειται για τη σκόνη, είναι ο μεγαλύτερος εχθρός, που οδηγεί σε πολλά προβλήματα που επηρεάζουν τον υπολογιστή σας. Για να διατηρήσετε το περιβάλλον του υπολογιστή σας χωρίς σκόνη, φροντίστε να είναι καλά κλειστό το ακίνητο. Αυτό δεν θα επιτρέψει την είσοδο σκόνης στις εγκαταστάσεις σας. Ένα καθαρό δωμάτιο θα οδηγήσει σε λιγότερα συστήματα από βλάβη. Εκτός από αυτό, εάν χρησιμοποιείτε επιτραπέζιους υπολογιστές, ανοίγετε περιοδικά τα ντουλάπια της CPU και καθαρίζετε τη σκόνη χρησιμοποιώντας μια φορητή ηλεκτρική σκούπα, ιδιαίτερα να προσέχετε τις οπές εξαερισμού. Ομοίως, ελέγξτε για σκόνη στη μνήμη RAM, τον επεξεργαστή και τη μητρική πλακέτα. Σε περίπτωση που υπάρχει βρωμιά, καθαρίστε το, αποφύγετε να χρησιμοποιείτε τα χέρια, αντί να χρησιμοποιείτε ένα ειδικό κιτ καθαρισμού υπολογιστή για τον καθαρισμό.

Επανασυναρμολογήστε τον υπολογιστή σας

Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε μια επώνυμη επιφάνεια εργασίας, προσπαθήστε να μην το κάνετε αυτό, οι χρήστες με συναρμολογημένες επιφάνειες εργασίας μπορούν να προχωρήσουν. Πριν ξεκινήσετε, θα πρέπει να έχετε μια βασική ιδέα για το πώς να ρυθμίσετε έναν υπολογιστή ή καλύτερα να το αφήσετε σε έναν ειδικό. Σε περίπτωση που επιλέξετε να προχωρήσετε, μπορείτε να προχωρήσετε και να προσπαθήσετε να συναρμολογήσετε ξανά τον υπολογιστή σας. Αποσυνδέστε όλα τα καλώδια που είναι συνδεδεμένα στον σκληρό δίσκο, το DVD Rom και την κάρτα γραφικών. Κατά τη διαδικασία της συναρμολόγησης φροντίστε επίσης να καθαρίσετε τυχόν συσσώρευση σκόνης.

Ελέγξτε τη ροή της ηλεκτρικής ενέργειας

Η διακύμανση στη ροή της ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως διακοπή υλικού. Γενικά σε περίπτωση που οι προσαρμογείς φορητών υπολογιστών, έρχονται με μια ενσωματωμένη επιλογή για βελτιστοποίηση ισχύος. Ενώ στην περίπτωση των επιτραπέζιων υπολογιστών αυτό δεν υπάρχει, επομένως πρέπει να ελέγξετε την καλωδίωση και την έξοδο ισχύος. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν καταστολέα υπερτάσεων και σχετικό εξοπλισμό για να σας προστατέψουν από τέτοιες διακυμάνσεις ισχύος.

Διατηρήστε το φορητό σας υπολογιστή δροσερό

Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε το φορητό υπολογιστή σας για εργασίες που χρησιμοποιούν πολλούς πόρους του, είναι βέβαιο ότι θα παράγει πολλή θερμότητα. Ειδικά αν κρατάτε το φορητό υπολογιστή πάνω σε γραφείο, δεν είναι σε θέση να κυκλοφορήσει τη θερμότητα που δημιουργείται. Αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβη του φορητού υπολογιστή και είναι καλύτερο να τον διατηρήσετε δροσερό χρησιμοποιώντας έναν ανεμιστήρα που τροφοδοτείται από USB ή ένα μαξιλάρι ψύξης.

Μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε το πληκτρολόγιό σας

Είμαστε σίγουροι ότι κάποιοι από εσάς χρησιμοποιείτε ένα εκτεταμένο πληκτρολόγιο ή ένα ασύρματο πληκτρολόγιο στον φορητό υπολογιστή σας για ευκολία εργασίας. Δεν είναι πρόβλημα, αλλά κάθε τόσο προσπαθείτε να χρησιμοποιήσετε τα ενσωματωμένα πληκτρολόγια καθώς μερικές φορές μπορεί να χαλάσουν και θα χρειαστεί να τα αντικαταστήσετε εντελώς. Συνεχίστε να τα χρησιμοποιείτε από καιρό σε καιρό και χρησιμοποιήστε μια φορητή ηλεκτρική σκούπα κάθε τόσο για να το διατηρήσετε χωρίς σκόνη.

Ενημερώστε και καταχωρήστε το λογισμικό σας

Διατηρείτε πάντα την ενημέρωση λογισμικού του συστήματός σας, μπορείτε να τα διατηρήσετε σε αυτόματη λειτουργία. Αυτό θα σας επιτρέψει να χαλαρώσετε και να μην ανησυχείτε για τις ενημερώσεις. Ένα ενημερωμένο σύστημα θα σας παρέχει πάντα καλή προστασία από επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού και την εκμετάλλευση ευπάθειας. Επίσης, ελέγξτε τις εγγυήσεις υλικού και τα στοιχεία υποστήριξης πελατών. Συνιστούμε ανεπιφύλακτα να μην χρησιμοποιείτε πειρατικό λογισμικό.

Τακτική δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων

Διατηρήστε ένα καλό σχέδιο δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων, η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Ένα αντίγραφο ασφαλείας μπορεί να σας σώσει όταν αντιμετωπίζετε απρόβλεπτα γεγονότα που οδηγούν σε απώλεια δεδομένων. Μπορείτε να σχεδιάσετε ένα εφεδρικό σχέδιο που μπορεί να είναι εβδομαδιαίο, μηνιαίο ή τριμηνιαίο. Η περίοδος δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας θα εξαρτηθεί καθαρά από το πόσα δεδομένα υποβάλλονται σε επεξεργασία και πόσο συχνά κάνετε αλλαγές σε αυτά. Για χρήστες με συχνές αλλαγές δεδομένων, συνιστάται η τακτική δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας.

Εγκαταστήστε ένα καλό πρόγραμμα προστασίας από ιούς

Στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε Windows 10, μπορείτε να παραμείνετε με το Windows Defender, είναι το προεπιλεγμένο antivirus. Διαφορετικά μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε από αυτά Άδεια προστασίας από ιούς τρίτου μέρους. Το πρόγραμμα προστασίας από ιούς μπορεί να αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για την προστασία σας από απειλές ιών εκτός σύνδεσης και σε απευθείας σύνδεση.

Μόλις εγκατασταθεί το πρόγραμμα προστασίας από ιούς, εκτελέστε περιοδικά σάρωση προστασίας από ιούς και κρατήστε το πρόγραμμα προστασίας από ιούς ενημερωμένο για τους πιο πρόσφατους ορισμούς ιών και τη βάση δεδομένων.

Εγκαταστήστε λογισμικό προστασίας από κακόβουλο λογισμικό

Αν και το λογισμικό προστασίας από ιούς και κακόβουλο λογισμικό μπορεί να ακούγεται κάπως παρόμοιο, αυτό δεν συμβαίνει. Ως πρόγραμμα προστασίας από ιούς δεν θα μπορεί να ανιχνεύσει έναν υπολογιστή που έχει μολυνθεί με κακόβουλο λογισμικό. Θα χρειαστείτε λογισμικό κατά του κακόβουλου λογισμικού για να ξεπεράσετε αυτήν την απειλή.

Διατηρήστε τα Windows σας ενημερωμένα

Ως χρήστες Windows, πρέπει να διατηρείτε πάντα τις ενημερώσεις του λειτουργικού σας συστήματος. Βεβαιωθείτε ότι δεν χρησιμοποιείτε πειρατικά Windows, χρησιμοποιείτε πάντα γνήσια παράθυρα και ενημερώνετε τακτικά το σύστημα. Αυτές οι ενημερώσεις κατά καιρούς καταναλώνουν πολύ χρόνο και χώρο στον υπολογιστή σας, αλλά θα επωφεληθείτε με τη μορφή ενός ταχύτερου και ασφαλούς υπολογιστή. Οι τακτικές ενημερώσεις των Windows διασφαλίζουν ότι προστατεύεστε από πιθανές απειλές και τρωτά σημεία.

Διατηρήστε τα προγράμματα οδήγησης της συσκευής σας ενημερωμένα

Τα ενημερωμένα προγράμματα οδήγησης συσκευών μπορούν να σας προσφέρουν βελτιωμένη απόδοση και επίσης να βοηθήσουν στην απρόσκοπτη εργασία με το λογισμικό. Τα πρόσφατα ενημερωμένα προγράμματα οδήγησης λειτουργούν επίσης ως προηγμένη προστασία έναντι της μυστικότητας δεδομένων μέσω περιφερειακών συσκευών.

Διαγράψτε ανεπιθύμητα αρχεία και αρχεία Internet

Μπορείτε να διαγράψετε τα ανεπιθύμητα αρχεία στο σύστημά σας χρησιμοποιώντας το λογισμικό CCleaner. Μπορείτε να το εκτελείτε τακτικά καθώς τα ανεπιθύμητα αρχεία μπορούν να επιβραδύνουν την απόδοση του υπολογιστή σας

Στην περίπτωση των αρχείων προσωρινής αποθήκευσης αρχείων Διαδικτύου, τα cookie Διαδικτύου, οι κωδικοί πρόσβασης και άλλα σενάρια πρέπει να διαγραφούν για να βελτιωθεί η εμπειρία περιήγησής σας. Αυτό μπορείτε να το κάνετε από τη ρύθμιση του προγράμματος περιήγησης χρησιμοποιώντας το CCleaner όπως αναφέρθηκε παραπάνω.

Ανασυγκρότηση του σκληρού σας δίσκου

Η ανασυγκρότηση του σκληρού δίσκου σας βοηθά να αυξήσετε την ταχύτητα και τη σταθερότητα των μονάδων σκληρού σας δίσκου. Υπάρχουν πολλά δωρεάν και premium εργαλεία διαθέσιμα για την εκτέλεση της Ανασυγκρότησης Δίσκου. Τα Windows 10 συνοδεύονται επίσης από ένα ενσωματωμένο βοηθητικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης δίσκων.

Διαγράψτε το αχρησιμοποίητο λογισμικό

Μπορεί να έχετε εγκαταστήσει έναν αριθμό από το πρόγραμμα, μερικά από αυτά παραμένουν αχρησιμοποίητα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι καλό να αφαιρέσετε τέτοιο ανεπιθύμητο ή αχρησιμοποίητο λογισμικό. Αυτό θα βοηθήσει στην εκκαθάριση του αποθηκευτικού χώρου και θα ενισχύσει την απόδοση του υπολογιστή σας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://technoidhub.com/how-to/computer-maintenance-checklist-keeps-computer-safe/Source by Rakesh P Botle

Σχολιάστε