Τι είναι ο προγραμματισμός PLC;

Ο προγραμματισμός PLC είναι η μέθοδος για τη δημιουργία των οδηγιών, της ακολουθίας και των υπολογισμών που χρησιμοποιούνται από το PLC για την αυτοματοποίηση μιας μηχανής ή μιας διαδικασίας. Το PLC είναι το υλικό και το πρόγραμμα είναι η ευφυΐα.

Κατά μία έννοια, το προγραμματισμένο PLC δίνει σε μια μηχανή έναν «εγκέφαλο». Το PLC είναι ένα αρκτικόλεξο για τον προγραμματιζόμενο λογικό ελεγκτή.

Ένα PLC είναι μια συσκευή που έχει τις ρίζες της στη δεκαετία του 1960 από μια εταιρεία που ονομάζεται Modicon. Η πρώτη του χρήση ήταν στα εργοστάσια αυτοκινητοβιομηχανίας για να αντικαταστήσει τα παλιά ρελέ που ήταν διατεταγμένα για να δημιουργήσουν ουσιαστικά τη λογική του ρελέ. Ήταν μια απλή απόφαση και σύστημα ελέγχου αποτελεσματικό για την εποχή, αλλά ως συνήθως, μια καλύτερη λύση βρίσκεται πάντα στο δημιουργικό μυαλό κάποιου.

Εν συντομία, ένα ρελέ είναι ένας μηχανικός διακόπτης που ελέγχεται από μια ηλεκτρική πηγή για την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση του.

Όντας μηχανικής φύσης, είναι μεγάλο σε σύγκριση με τα ηλεκτρονικά και τα κινούμενα μέρη τείνουν να φθείρονται, να υποβαθμίζονται και τελικά να αποτυγχάνουν. Η δημιουργία της επιθυμητής λογικής ρελέ απαιτεί πολλά ρελέ και πολλά περισσότερα καλώδια για τη σύνδεσή τους. Εάν η λογική είναι λανθασμένη ή χρειάζεται ενημέρωση, τότε απαιτείται εκ νέου καλωδίωση. Το PLC εξαλείφει όλα αυτά τα φυσικά ρελέ για να δημιουργήσει λογικά κυκλώματα και τα μετακινεί εικονικά στο πρόγραμμα.

Ο προγραμματισμός PLC ήταν σε μεγάλο βαθμό και εξακολουθεί να είναι στο Ladder Diagram ή Ladder Logic. Εξακολουθεί να είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη γλώσσα για τον προγραμματισμό ενός PLC, παρόλο που υπάρχουν εναλλακτικές γλώσσες. Ο λόγος είναι απλός, μοιάζει πολύ με τα ηλεκτρικά σχήματα που χρησιμοποιούνται για τη λογική του ρελέ. Η λογική της σκάλας προγραμματίζεται χρησιμοποιώντας κοινά ηλεκτρικά σύμβολα όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για επαφές και πηνία. Ένα πρόγραμμα διαγράμματος σκάλας μοιάζει με ηλεκτρικό σχέδιο με το οποίο οι ηλεκτρολόγοι είναι εξοικειωμένοι και άνετοι, έτσι επιτεύχθηκε η εύκολη υιοθέτηση από τα ενσύρματα ρελέ στο PLC.

Ο προγραμματισμός ενός PLC απαιτεί ορισμένες δεξιότητες και γνώσεις. Η κατανόηση της διαδικασίας που θα ελεγχθεί ή θα αυτοματοποιηθεί είναι πρωταρχικής σημασίας. Οι λειτουργίες εκκίνησης και τερματισμού συχνά ξεχνιούνται ή δίνονται ελάχιστη προσοχή στην αρχή, όπου η εστίαση είναι στις κύριες λειτουργίες του μηχανήματος ή της διαδικασίας.

Το PLC θα πρέπει να επιλεγεί για να ταιριάζει με την εφαρμογή και όλες τις εισροές και εκροές που λαμβάνονται υπόψη και τα ανταλλακτικά περιλαμβάνονται μόνο σε περίπτωση που το έργο μεγαλώσει ή για να καλύψει στοιχεία που απλώς χάθηκαν.

Όπως συμβαίνει με όλα τα έργα, ο εκ των προτέρων προγραμματισμός θα εξοικονομήσει χρόνο και απογοητεύσεις αργότερα. Η συνάντηση με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ή τους εμπλεκόμενους θα ήταν ένα εξαιρετικό πρώτο βήμα. Εξετάστε το πεδίο εφαρμογής και αναπτύξτε ένα χρονοδιάγραμμα και ζητήστε από τους εμπλεκόμενους να συμφωνήσουν με αυτό. Αργότερα, όταν ζητηθούν επιπλέον δυνατότητες ή λειτουργίες, μπορείτε να υποστηρίξετε τον λόγο για τον οποίο το έργο προγραμματισμού διαρκεί περισσότερο από το προτεινόμενο.

Ο προγραμματισμός PLC είναι μόνο μέρος της όλης εργασίας της αυτοματοποίησης μιας μηχανής. Ένας μηχανικός πρέπει να σχεδιάσει και να προσδιορίσει τα εξαρτήματα που παρέχουν στο PLC τις εισόδους του και τι εξόδους θα ελέγχει.

Εάν είστε υπεύθυνοι μόνο για τον προγραμματισμό, τότε χρειάζεστε μια λίστα με όλες τις εισόδους και εξόδους και τις προδιαγραφές τους από τον μηχανικό. Αυτός ή αυτή μπορεί επίσης να είναι αυτός που θα παράσχει μια αφήγηση ελέγχου ή περιγραφή του έργου. Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα στην ανάπτυξη, τα διαγράμματα Boolean Logic ενδέχεται να παρέχονται στον προγραμματιστή, τα οποία μπορούν (εάν είναι αρκετά λεπτομερή) να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία του προγράμματος. Συχνά ο Έλεγχος/Ηλεκτρολόγος Μηχανικός κάνει επίσης τον προγραμματισμό και πιθανώς τον προγραμματισμό HMI… αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Έτσι, ολοκληρώνοντας το, ο προγραμματισμός PLC έχει να κάνει με το να δίνεις μυαλό σε μηχανές/διεργασίες χρησιμοποιώντας έναν εξειδικευμένο υπολογιστή και απαιτεί σημαντικές δεξιότητες και γνώσεις. Μπορώ να σας πω ότι μπορεί να είναι μια πολύ ικανοποιητική ενασχόληση όσον αφορά την πρόκληση, τη συνεχή μάθηση, την ομαδική εργασία και τελευταίο και σίγουρα όχι λιγότερο σημαντικό, οικονομικό κέρδος.Source by Anthony Tuccillo

Σχολιάστε