Τι κρύβεται κάτω από τα νύχια σας;

Την άνοιξη του 1997, πέρασα μια υπέροχη μέρα με τον Dr Omar Amin στο Phoenix της Αριζόνα. Ο Δρ Amin είναι ένας από τους πιο σεβαστούς και περιζήτητους παρασιτολόγους στον κόσμο και διευθύνει το Parasitology Center Inc στο Scottsdale της Αριζόνα.

Μου έδωσε ένα αντίγραφο της εργασίας του «Κατανοώντας τα παράσιτα» στην οποία υπήρχε μια φράση που μου έμενε πάντα στο μυαλό: «Μια πρόσφατη επιθεώρηση σε ένα ακριβό εστιατόριο στο Λος Άντζελες έδειξε ότι το 100% όλων των εργαζομένων (όχι μόνο οι διακομιστές) είχαν περιττώματα κάτω από τα νύχια τους».

Τα κόπρανα και οι ασθένειες (ιδιαίτερα τα παράσιτα) γενικά πάνε μαζί. Με τις πόλεις μας να προσφέρουν κουζίνα από όλο και πιο εξωτικές περιοχές του κόσμου, αυτό έχει μεγαλύτερη συχνότητα παρασιτικών ασθενειών, ειδικά εάν αυτά τα τοπικά φαγητά δεν είναι καλά μαγειρεμένα ή ακόμα και ωμά: ολλανδική ρέγγα, ταρτάρ μπριζόλας, ceviche, σασίμι, σούσι για παράδειγμα. Η ταινία είναι ψηλά στη λίστα των «κατοίκων» σε αυτά τα τρόφιμα όπως και το σκουλήκι Anisakid.

Ένας χειριστής τροφίμων με κακή προσωπική υγιεινή θα αυξήσει πιθανώς την έκθεση και τον κίνδυνο εξάπλωσης παθογόνων οργανισμών. Πριν από χρόνια το προσωπικό της κουζίνας φορούσε γάντια και δίχτυα μαλλιών όταν χειριζόταν τα τρόφιμα. Δεν φαίνεται να το κάνουν πλέον αυτό, αν και οι τακτικές συνήθειες πλυσίματος των χεριών μπορεί να είναι υποχρεωτικές στις μέρες μας.

Πανεπιστήμιο Gondar, Αιθιοπία

Το 2003, 127 χειριστές τροφίμων που εργάζονταν στις καφετέριες του Πανεπιστημίου του Gondar και του Teachers Training College εκεί υποβλήθηκαν σε τεστ στα νύχια. Αυτά τα καφέ επιλέχθηκαν επειδή η μαζική παροχή τροφίμων είναι μια πιθανή πηγή μετάδοσης λοιμώξεων. Τα περιεχόμενα των νυχιών των χεριών και των δειγμάτων κοπράνων συλλέχθηκαν και από τους 127 χειριστές τροφίμων. Εκτός από τα κόπρανα κάτω από τα νύχια, βρέθηκαν τα ακόλουθα:

– Αρνητικοί στην κοαγκουλάση σταφυλόκοκκοι (41,7%) από Staphylococcus aureus (16,5%), είδη Klebisella (5,5%), Escherichia coli (3,1%), είδη Serratia (1,58%), είδη Citrobacter (0,8%) και είδη Enterobacter (08). %).

– Είδη Shigella απομονώθηκαν από δείγματα κοπράνων τεσσάρων χειριστών τροφίμων (3,1%). Κανένας από τους χειριστές τροφίμων δεν ήταν θετικός για τα είδη Salmonella και τα είδη Shigella όσον αφορά το περιεχόμενο των νυχιών τους.

Ευτυχώς δεν ανιχνεύθηκαν εντερικά παράσιτα από το περιεχόμενο των νυχιών τους, αλλά εντερικά παράσιτα εντοπίστηκαν στα κόπρανα τους:

– Ascaris lumbricoides (18,11%), Strongyloides stercoralis (5,5%) Entamoeba histolytica/dispar (1,6%), Trichuris trichiura (1,6%), είδη αγκυλόστομων (0,8%), Gardia lamblia (0,8%) και Schistosoma mansoni (0.8% mansoni (0.8% mansoni) ) Το 1,6% των ατόμων της μελέτης ήταν θετικά για καθένα από τα A. lumbricoides, T. trichiura, αγκυλόστομα και Giardia lamblia.

Είναι σαφές από αυτήν και από πολλές άλλες μελέτες ότι οι χειριστές τροφίμων είναι πιθανή πηγή λοιμώξεων. Δεν είναι μόνο οι χειριστές τροφίμων όμως. Για να σας δώσουμε μια ιδέα για το πού και πώς εμφανίζεται η μόλυνση, ακολουθούν μερικές λίστες.

Οι 10 πιο «βρώμικες» δουλειές:

1. Δάσκαλος/ημερήσιος υπάλληλος

2. Ταμείο (τράπεζα, ταχυδρομείο, σούπερ μάρκετ, fast food κ.λπ.)

3. Αστυνομικός

4. Αξιωματικός ελέγχου ζώων

5. Επιστάτης, υδραυλικός

6. Επισκευή υπολογιστή (χρησιμοποιώντας βρώμικο πληκτρολόγιο/ποντίκι)

7. Γιατρός ή νοσοκόμος

8. Επιστήμονας εργαστηρίου

9. Συλλέκτης σκουπιδιών

10. Συσκευαστής κρέατος

Εδώ είναι μερικά από τα πιο βρώμικα μέρη που θα αγγίξετε στη μέρα σας:

1. Λαβή τρόλεϊ σούπερ μάρκετ

2. Πληκτρολόγιο γραφείου (όχι δικό σας) και ποντίκι

3. Το κουμπί σε μια βρύση δημόσιας ή γραφείου

4. Λαβές πόρτας – τουαλέτα, ψυγείο και φούρνος μικροκυμάτων σε γραφείο και σπίτι

5. Κουμπιά μηχανημάτων αυτόματης πώλησης

6. Ο νεροχύτης της κουζίνας στο σπίτι σας

7. Η οδοντόβουρτσά σας, αν αφεθεί κοντά σε μια τουαλέτα που έχει ξεπλυθεί (κλείνετε πάντα το καπάκι της τουαλέτας!) και τη θήκη της οδοντόβουρτσας

8. Τηλεχειριστήριο τηλεόρασης (ξενοδοχεία και σπίτι)

9. Οπουδήποτε γύρω από τα οικιακά κατοικίδια (συμπεριλαμβανομένων των κουτιών άμμου)

10. Κιγκλιδώματα κυλιόμενης σκάλας

11. Τα κουμπιά σε ΑΤΜ, ανελκυστήρες, ελεγκτές βιντεοπαιχνιδιών

12. Αντλίες βενζίνης

13. Τιμόνι αυτοκινήτου, ειδικά με πολλούς οδηγούς

Την επόμενη φορά που θα βγείτε για ποτό, σκεφτείτε πριν βουτήξετε τα δάχτυλά σας στο μπολ με τα φιστίκια στη μπάρα. Μαζί με τους ξηρούς καρπούς θα υπάρχουν περιττώματα και υπολείμματα ούρων. Μετά, φυσικά, υπάρχει αυτή η σφήνα λεμονιού στο ποτό σας:

«Δούλευα σε εστιατόρια για χρόνια και ιδού τι είδα. Τα λεμόνια και τα λάιμ παραδόθηκαν και τα έβαλαν στο ψυγείο. Όταν ο μπάρμαν χρειαζόταν ένα χέρι γεμάτο με αυτά, πήγαινε να τα αρπάξει βάζοντάς τα στην ποδιά του. Στη συνέχεια τα έκοψε σε ένα ξύλο κοπής και τα έβαζε σε φλιτζάνια και τα έβαζε στη μπάρα. Ο πελάτης # 1 παραγγέλνει μια μπύρα και πληρώνει για την μπύρα. Ο μπάρμαν βάζει τα μετρητά στο μητρώο. Ο πελάτης # 2 παραγγέλνει μια βότκα και σόδα με λεμόνι. Ο μπάρμαν φτάνει στον κάδο με πάγο και γεμίζει το φλιτζάνι, πιάνει ένα λεμόνι και στύβει το λεμόνι στο ποτό. Δεν αγγίζει ποτέ νερό το φρούτο ή τα χέρια του και αυτό συνεχίζεται όλη μέρα. Χρήματα, πάγος και φρούτα. Α, και το περιστασιακό ταξίδι στον Τζον».

Οι άνδρες έχουν γενικά περισσότερα μικρόβια κάτω από τα νύχια τους από τις γυναίκες, αλλά υπάρχουν περισσότερα μικρόβια κάτω από τα τεχνητά νύχια παρά κάτω από τα πραγματικά.

Υπάρχει βέβαια ελπίδα…

Οι ιοί και τα βακτήρια είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας. Υπάρχουν δισεκατομμύρια από αυτούς μέσα και γύρω μας. Ένα ισχυρό, υγιές ανοσοποιητικό σύστημα θα φροντίσει γενικά τις περισσότερες καθημερινές απειλές που λαμβάνουμε από αυτό το βρώμικο καρότσι του σούπερ μάρκετ ή το κατοικίδιο ζώο, αλλά το να το γνωρίζουμε είναι επίσης πολύτιμο.

Μερικά στοιχεία για τα νύχια:

— η ονυχοπάθεια είναι η μελέτη των νυχιών των χεριών και των ποδιών.

— Τα νύχια των χεριών είναι ουσιαστικά νεκρά κύτταρα που αποτελούνται από μια πρωτεΐνη που ονομάζεται κερατίνη – την ίδια ουσία με τα μαλλιά μας. Θα τα πηγαίναμε καλά χωρίς αυτά, αλλά μας βοηθούν να κάνουμε άτακτα πράγματα όπως να πιάνουμε καλύτερα τα πράγματα, να στέλνουμε μηνύματα κειμένου και να γρατσουνίζουμε τον εαυτό μας. Επίσης απορροφούν μέρος του στρες που διαφορετικά θα έπρεπε να φέρει η άκρη των οστών των δακτύλων.

— Τα νύχια μεγαλώνουν πιο γρήγορα όταν είστε νέοι, πιο γρήγορα στο πιο ενεργό χέρι σας και περισσότερο το καλοκαίρι από το χειμώνα. Αναπτύσσονται επίσης πιο γρήγορα σε έγκυες γυναίκες.

— Ξηρά νύχια; Απλά πιείτε περισσότερο νερό.

Ένα τελευταίο σημείωμα υγείας…

Προσπαθήστε να μην πίνετε κατευθείαν από κουτιά αλουμινίου. Εάν αγοράζετε κονσερβοποιημένα ποτά και τα φέρετε στο σπίτι, πλύνετε τις κορυφές καθώς μπορεί να φέρουν έναν ιό που ονομάζεται λεπτοσπείρωση.

Υπάρχει πολλή τρομοκρατία στο διαδίκτυο σχετικά με τους ανθρώπους που πεθαίνουν από το ποτό έξω από άπλυτα κουτιά. Δεν είμαι σίγουρος για την ακρίβεια αυτού, αλλά αν υπάρχει κάποια αλήθεια εδώ, θα ήταν επειδή το θύμα είχε τόσο εξαντλημένο ανοσοποιητικό σύστημα, προσφέροντας ελάχιστη έως καθόλου αντίσταση στα εισβάλλοντα βακτήρια.

Δοκιμές έδειξαν ότι ορισμένα δοχεία αλουμινίου φέρουν αποξηραμένα ούρα αρουραίων που περιέχουν Leptospira i. Οι κονσέρβες συνήθως αποθηκεύονται σε αποθήκες μολυσμένες από αρουραίους και παραδίδονται απευθείας σε καταστήματα λιανικής χωρίς καθάρισμα! Απλά για να ξέρεις.

Ας περιορίσουμε την έκθεση στο ελάχιστο.Source by Graeme Dinnen

Σχολιάστε