5 απλοί κανόνες κυβερνοασφάλειας που πρέπει να ακολουθείτε στο σπίτι

Πολλά έχουν γραφτεί για τις κατάλληλες διασφαλίσεις κυβερνοασφάλειας για όσους εργάζονται από απομακρυσμένες τοποθεσίες.

Ενώ οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν και να εκπαιδεύονται σχετικά με τις προφυλάξεις για την αποφυγή παραβίασης δεδομένων στο εταιρικό τους επιχειρηματικό δίκτυο, το ίδιο ισχύει και για όσους χρησιμοποιούν τις συσκευές τους για δραστηριότητες κυρίως αναψυχής.

Η λήψη ορισμένων απαραίτητων προφυλάξεων δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκη. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλά απλά μέτρα που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας στο σπίτι για να αποτρέψει τον εαυτό του από το να γίνει θύμα ενός εγκλήματος στον κυβερνοχώρο. Αυτά περιλαμβάνουν…

1. Χρησιμοποιώντας μεγαλύτερους κωδικούς πρόσβασης.

Τα περισσότερα άτομα χρησιμοποιούν σύντομους, εύκολους στην απομνημόνευση κωδικούς πρόσβασης. Ενώ οι φαινομενικά αβλαβείς, οι απλοί και ανασφαλείς κωδικοί πρόσβασης είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αφήσετε τον εαυτό σας επιρρεπή σε κυβερνοεπίθεση.

Οι κωδικοί πρόσβασης που απομνημονεύονται εύκολα είναι επίσης εύκολο να χακάρονται.

Ένας βασικός κανόνας είναι να χρησιμοποιείτε κωδικούς πρόσβασης που περιέχουν πάντα έναν συνδυασμό κεφαλαίων και πεζών γραμμάτων, καθώς και αριθμούς. Μπορούν να προστεθούν ένα ή δύο σύμβολα για επιπλέον ασφάλεια. Αποφύγετε επίσης τον πειρασμό να γράψετε όλους τους κωδικούς πρόσβασης σε χαρτί.

2. Δημιουργία διαφορετικών κωδικών πρόσβασης για διαφορετικούς λογαριασμούς.

Πολλοί από εμάς είμαστε ένοχοι για τη χρήση του ίδιου κωδικού πρόσβασης σε πολλούς λογαριασμούς. Η χρήση διαφορετικών κωδικών πρόσβασης προσθέτει υψηλό βαθμό δυσκολίας για κάθε κλέφτη στον κυβερνοχώρο που προσπαθεί να διεισδύσει σε έναν ή περισσότερους από τους λογαριασμούς σας.

Οι κωδικοί πρόσβασης πρέπει επίσης να αλλάζουν τακτικά. Αυτό βοηθά και πάλι στον μετριασμό της ζημιάς σε περίπτωση κλοπής ενός κωδικού πρόσβασης, επειδή ο χάκερ δεν θα έχει πρόσβαση σε όλους τους άλλους λογαριασμούς σας.

3. Αποφυγή τοποθέτησης ευαίσθητων πληροφοριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πολλά άτομα αποκαλύπτουν εν αγνοία τους ιδιωτικές ή ευαίσθητες πληροφορίες στα δημόσια κοινωνικά κανάλια τους.

Κάτι τόσο απλό όσο η ανάρτηση μιας φωτογραφίας ότι βρίσκεστε σε διακοπές θα μπορούσε να δώσει την ώθηση σε κάποιον να εισβάλει στο σπίτι σας.

Οι λογαριασμοί μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να διατηρούνται ιδιωτικοί, ώστε μόνο έμπιστοι φίλοι και συγγενείς να μπορούν να βλέπουν τις αναρτήσεις σας.

Ποτέ μην δέχεστε αιτήματα φιλίας από άτομα που δεν γνωρίζετε και να είστε προσεκτικοί με όσους έχουν διπλότυπους λογαριασμούς.

Επίσης, να είστε προσεκτικοί με τους φίλους που στέλνουν απευθείας μηνύματα με περίεργους συνδέσμους ή αιτήματα για χρήματα. Εάν η συμπεριφορά τους φαίνεται ασυνήθιστη ή ο τρόπος επικοινωνίας τους φαίνεται διαφορετικός, ένας χάκερ θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση στον λογαριασμό τους.

4. Γίνετε πιο συνειδητοί σχετικά με την αποδοχή των προνομίων εφαρμογών.

Όταν μια νέα εφαρμογή εγκαθίσταται στο τηλέφωνό σας, συχνά ζητά πρόσβαση σε ορισμένα προνόμια όπως η τοποθεσία σας.

Αυτή η συλλογή δεδομένων μπορεί να είναι απαραίτητη για τη λειτουργία της εφαρμογής, αλλά ορισμένες εφαρμογές θα μπορούσαν να είναι λιγότερο αξιόπιστες. Προσέξτε ιδιαίτερα με μικρότερες, λιγότερο κοινές εφαρμογές.

Πριν εκχωρήσετε αυτόματα προνόμια, σκεφτείτε εάν το αίτημα έχει νόημα. Εάν δεν το κάνει, μην παραχωρήσετε πρόσβαση. Τα προνόμια κοινής χρήσης τοποθεσίας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, καθώς μπορούν να αποκαλύψουν πού βρίσκεστε σε οποιονδήποτε στο διαδίκτυο.

5. Προληπτική προσέγγιση με λογισμικό προστασίας από ιούς.

Το αξιόπιστο λογισμικό προστασίας από ιούς θα πρέπει να είναι εγκατεστημένο σε όλες τις συσκευές. Οι ιοί μπορούν να φτάσουν στον υπολογιστή σας με διάφορους τρόπους και ένα καλό λογισμικό προστασίας από ιούς θα τους προστατεύσει. Ο στόχος είναι να τους αποτρέψετε από τον όλεθρο στο σύστημά σας καθώς παραμένουν απαρατήρητοι.

Το λογισμικό θα πρέπει να διατηρείται ενημερωμένο για να προστατεύεται από όλες τις πιο πρόσφατες ψηφιακές απειλές. Αυτό περιλαμβάνει την αποφυγή παραμονής συσκευών σε αναμονή για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Αντίθετα, οι υπολογιστές θα πρέπει να επανεκκινούνται και να ενημερώνονται σε τακτική βάση. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους παρόχους λογισμικού να αναβαθμίσουν κάθε πιθανό ελάττωμα στο σύστημά τους και να προσθέσουν το υψηλότερο επίπεδο προστασίας για να διατηρήσουν τη βέλτιστη διαθέσιμη ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Η δημιουργία μιας σειράς προφυλάξεων για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο θα προστατεύσει εσάς και την οικογένειά σας, καθώς και τους συναδέλφους σας και τον εργοδότη σας. Οι κυβερνοεπιθέσεις μπορούν να έρθουν ανά πάσα στιγμή και το μόνο που χρειάζεται είναι ένα λάθος που δεν το γνωρίζεις για να αντιμετωπίσεις σοβαρό πρόβλημα.Source by George Rosenthal

Σχολιάστε